Kertészet/Tünethatározó/Alma áglaposodás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1934 bájt

Kertészet

Alma áglaposodás

Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők[[Fájl:|jobbra|200px|]]

Alma áglaposodás

Kórokozó

(Apple flat limbvírus, Syn: )


Először 1942-ben az USÁ-ban írták le.

Gazdasági jelentősége: Főleg Európa északi és nyugati államaiban nagyobb, ahol a vírusra érzékenyebb fajokat termesztik.
Gazdanövény

Alma, mesterséges átvitellel a birs, őszibarack és cseresznye.


Tünetek

- Első tünetként az ágakon, törzsön, különösen az elágazódások tájékán teknős horpadások és hosszanti mélyedések keletkeznek.
- A vastagodás folyamán ezek úgy mélyülnek,hogy az idősebb ágak már erősen deformáltak, csavarodottak.
- Előre haladott állapotban az élesen körülhatárolt, fagysebekhez hasonló mélyedések mellett gyakran a kéreg is felszakadozik, szabaddá válik a fatest, ezért a farontó gombák is hozzáférnek.
- Az ellapult vagy bemélyedt részeken a kéreg különösen fagyérzékeny, súlyos esetekben a fa váza is meggyengül, törési szilárdsága csökken.
- A termés gyakran bőséges, mivel úgy látszik a vírusfertőzés kedvez a kötődésnek.
- A fertőzés néha már a faiskolában is mutatkozik, de a fa 2.-3. évében kezdődnek.
- A betegség mértéke szoros összefüggésben van a fajta érzékenységével, az erősen fejlődő alanyok elősegítik, fokozzák a tünetek megnyilvánulását, de feltehető az is hogy a vírusnak több különböző törzse fordul elő.


Terjedés

A betegség oltással és szemzéssel terjed. Lappangási ideje általában 1-2 év, de előnyös fejlődési körülmények között már 8 hónap múlva is jelentkezhetnek a tünetek.Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A Wikimédia Commons tartalmaz Alma áglaposodás témájú médiaállományokat.