Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Csigák/Nagy bokorcsiga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Euomphalia strigella szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2228 bájt

Kertészet

Nagy bokorcsiga


Nagy bokorcsiga
Nagy bokorcsiga


Nagy bokorcsiga
(Euomphalia strigella, Syn: -)
Más neve(i): -


A nagy bokorcsiga () Közép- és Kelet-Európában elterjedt szárazföldi csigafaj.
Közép- és Kelet-Európa mellett Északkelet-Spanyolországban, Délkelet-Franciaországban és Dél-Skandináviában is előfordul. Keleten egészen az Urálig megtalálható, de Oroszországban már csak izolált populációi élnek. Svájcban és Bulgáriában 1600 m magasságig találták meg.
A nagy bokorcsiga háza 9–14 mm magas, 13–21 mm széles és 5-6 kanyarulat alkotja. Lapított kúp formájú, színe a sárgásszürkétől a barnáig terjed, néha vöröses árnyalatú. Kerülete mentén vékony világos csík húzódhat. A fiatal állat házát szőrök fedik, melyek később fokozatosan kihullanak. Köldöke tág, a ház átmérőjének egyötödét is kiteszi, amivel jól megkülönböztethető a berki párduccsigától. Utolsó kanyarulata erősen lehajlik. Szájadékának pereme megvastagodva ajakduzzanatot képez. Az állat sárgásszürke, tapogatói sötétebb szürkék, a köpeny sötét foltjai jól láthatóak a kissé áttetsző csigaház alatt. Viszonylag lassan mozog, a zavarásra érzékenyen reagál, igen sok nyálkát termel.
A nagy bokorcsiga nyílt erdős, bozótos, ligetes, főleg alacsony fekvésű területeken él. Bokrok alatt, az avar között lehet rátalálni. Bulgáriában a nedves és árnyas helyeken, főleg hegyi folyók völgyében gyakori, míg Svájcban a félszáraz, napos domboldalakat kedveli.
Magyarországon nem védett.


Lásd még: Magyar Wikipédia:Nagy bokorcsiga


Forrás: Magyar Wikipédia Nagy bokorcsiga


Tóth József: Erdészeti rovartan - Agroinform Kiadó (2014). ,
Krolopp Endre: Csigák, kagylók. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1981. ISBN: 963 11 2610 2

|}}

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy bokorcsiga témájú médiaállományokat.

}}