Szakácskönyv/Tudnivalók/A világ legbizarrabb ételei/Lunda szív

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1253 bájt

Szakácskönyv

Lunda szív

Jelmagyarázat
Történelmi tudnivalók Bibliográfia 1711-1960. Eszközök Konyhatechnikai eljárások Nevezéktan Gyógynövény lista Növények gyógyhatása Kulináris kisszótár Borszótár Gomba szótár Egyéb italok Régi kifejezések Konyhai Tanácsok A világ legbizarrabb ételei Gasztronómia tévedések

Lunda szív
Az esetlen mozgású és mulatságos megjelenésű lunda egyszerűen imádnivaló madárka. Nos, az izlandiak is odáig vannak érte, főleg ha a tányéron látják.
Izlandon él a föld legnagyobb lunda kolóniája, ami az ott élők számára évszázadok óta kimeríthetetlen tápanyagforrást biztosít, és mivel a madár nem épp a repülés bajnoka, az ügyes izlandiak óriási hálókkal vadásznak a böte madarakra. Szerencsére a környezettudatos helybéliek mértékkel vadásznak rájuk, még a legjobb vadászterületnek számító Westman szigeten is.
A madár szívét nyersen fogyasztják, ami különleges delikátnak számít a szigetországban. Ellenben, a britek körében elég nagy felháborodást keltett, amikor a világhírű séf, Gordon Ramsey az egyik televíziós adásban lundából készült ételt fogyasztott.