Szakácskönyv/Poharas krémek/A krémek tálalása

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 3055 bájt

Szakácskönyv

A krémek tálalása

Előételekről Hideg előételek Meleg előételek Sör és Borkorcsolyák Mártogatós receptek Ízesített vajak Hideg szendvicsek Melegszendvicsek Pástétomok, szendvicskrémek Köretek FőzelékekSalátákról Saláták Öntetek Mártásokról Mártások Mártások II. Sodók Habok-krémek Parfék Poharas krémek Felfújtak-pudingok Fagylaltok Fagylaltkelyhek Sörbet

Megfontolandó:

A csokoládét a kakaócserje babjából nyerik! » A bab zöldség!
A cukrot cukorrépából nyerik! » A répa és a bab is zöldség! » Tehát a csokoládé zöldség!
Hogy egy lépéssel továbbmenjünk - a csokoládéban tej is van, » tehát a csokoládé egészséges.
A mazsola, meggy, barack és eper, amivel meg van töltve a csokoládé, a gyümölcsök közé tartoznak, úgy hogy egyél csak amennyi jólesik.
A csokoládé jó a stressz ellen : Nézd meg : A STRESSZED visszafelé olvasva : DESSZERT(S)
A krémek tálalása
A krémet mindig kisebb (1-2 személyes) formákba vagy ezek híján borospoharakba, fagylaltos kelyekbe stb. félig öntsük. Az így adagolt krémek gyorsabban hűlnek ki és sokkal csinosabbak, mint a nagy formákból tálaltak. A formákból a krémeket üvegtányérkákra borítsuk ki, mert ezeken sokkal szebbek a felszolgálásnál. A kihűlt pharaskrémeket díszitsük tejszínhabbal, befőtt gyümölcsökkel, gyümölcs-szörpökkel, de akár más színű krémmel.
Igen csinos tálalás, ha a krémeket tojástartókba vagy egész kis mokkás csészékbe öntjük és kihűlés után kis mignon papírtálcákba borítjuk. Természetesen ezt mindig közvetlen a felszolgálás előtt csináljuk, mert a papírtokok állásban átnedvesednek. A krém-mignonok tetejét tejszín-habcsókkal vagy egy-egy szem cseresznye, meggy befőttel díszíthetjük.
Adjunk a krémhez valamilyen egyszerűbb süteményt, piskótát, bisquit - szeletet, ostyát vagy holipnit is szolgáljunk fel.
Nagyon szép tálalási mód, ha rétegezett krémet készítünk. Ilyenkor nem szükséges a különböző ízeket egyszerre elkészíteni, hanem először elkészíthetünk pl. vanília-krémet, ezzel a formákat harmadáig vagy félig megtöltjük, azután pl. csokoládét, ezt a vaníliára rétegezzük és így egymásután tetszés szerinti sorrendben. Megjegyezzük, hogy a rétegek, ha víz nem jut közéjük, nem válnak el egymástól a így a krém rétegesen szeletelhető lesz.
Különösen jó, ha a rétegre egy-két rummal meglocsolt vékony piskótát teszünk s így öntjük rá a következő krémet.
Nagyobb összejövetelek alkalmával a réteges krém készítéséhez tepsit, pecsenyés tálat, vagy tortaformát is igénybe vehetünk.
Ilyenkor a rétegekre egy-egy vastagabb ostyalapot, vékony piskóta lapot tegyünk. A kihűlés után nagy, lapos üvegtálra borítsuk és tejszínhabbal vonjuk be, befőtt gyümölccsel díszítsük.