Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Húsok/Szárnyasok/Tűzdelt pulykasült

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2010 bájt

Szakácskönyv

Tűzdelt pulykasült

Húsokról Pácok Belsőség Pacal Bárány-Birka Sertéshús Csülök Disznótor Vagdalt, fasírt Marhahús Borjúhús
Nyúlhús Szárnyasok Bográcsban, nyárson, grillen Halak-rákok-kagylók Vadhúsok Ünnepi ételek Hidegtálak


Tűzdelt pulykasült

Hozzávalók:

  • Egy 2 kilós pulyka,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 10 dkg zsír,
  • só.

Elkészítés:

Erre a célra fiatal, hízott pulykát használunk. A pulykát megtisztítjuk, kibontjuk, jól megmossuk és előkészítjük a sütéshez.
Ügyelni kell arra, hogy a pulyka combjából az erős, vastag inakat sütés előtt mindig húzzuk ki. Ezután vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük a pulykát, különösen a melle részét. Egész külső felületét megsózzuk, hasonlóképpen a belsejét is. Ezután a pulykát megfelelő nagyságú mélyebb sütőtepsibe helyezzük. Leöntjük olvasztott zsírral és középmeleg sütőben megkezdjük a sütést. Ha a leve elpárolgott, mindig 1 kevés vizet öntünk alá, nehogy a zsírja megégjen. Sütés közben időnként megforgatjuk, hogy minden oldala szép egyenletesen megsüljön. A villát nem szabad sütés közben beleszúrni, mert az értékes nedvek a szúrás helyén elpárolognak. Időnként saját zsírjával megöntözzük, hogy szép pirosra, ropogósra süljön. Nagyon ügyeljünk, hogy a szükségesnél ne süljön tovább.
A következőképpen tálaljuk: késsel kettévágjuk a hátulját és annyi egyenletes darabra vágva osztjuk el, hogy minden adag pulykasültre 1 darab húsosabb (comb vagy combtő) rész, és 1 csontosabb hátrész jusson. Ezeket a részeket tálra tesszük, majd a mellehúsát hosszában, tetszetős szeletekre vágva, egyenlően elosztjuk és a tálalt pulykasült tetejére tesszük.
Párolt rizst és párolt szilvát adunk hozzá. Zöld salátalevelekkel díszítjük.