Szakácskönyv/Húsok/Kerti/Birkapörkölt szabad tűzön

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

__NOEDITSECTION

Recept mérete: 4300 bájt

Szakácskönyv

Birkapörkölt szabad tűzön

Húsokról Pácok Belsőség Pacal Bárány-Birka Sertéshús Csülök Disznótor Vagdalt, fasírt Marhahús Borjúhús
Nyúlhús Szárnyasok Bográcsban, nyárson, grillen Halak-rákok-kagylók Vadhúsok Ünnepi ételek Hidegtálak


Birkapörkölt szabad tűzön

(legalább 30 fős társaságnak)

Hozzávalók:

 • 1db kb. 45 kg-os birka lenyúzva (így kb 23kg), belsőséggel és a fej-el együtt.
 • Kb 4 kg vöröshagyma karikákra vágva,
 • 20-25 dkg só,
 • 35 dkg házi őrlésű édes fűszerpaprika,
 • ízlés szerint őrölt erős fűszerpaprika,
 • 12 db száraz csöves chili (macskapöcs) paprika,
 • 5 cső száraz édes paprika,
 • egy kevés őrölt bors, köménymag,
 • 3 fej fokhagyma,
 • 1/2 kg sertészsír,
 • 60 cm spárga (zsineg).

Ennek az ételnek az elkészítése némi gyakorlatot igényel. Kezdőknek kisebb mennyiségben ajánlatos elkezdeni, az arányok figyelembe vételével.

Előkészítés:

a birkát részeire bontjuk, a vastag húsos részeket kicsontozzuk, nem túl apróra, de ízléses darabokra vágjuk a húst. és a csontokat, illetve a csontos részeket. A színhúst, a vékony csontos részeket(borda), és a csontos részeket külön rakjuk. A belsőséget is feldaraboljuk, itt is a májat külön tesszük.. Az úgynevezett cubákokat(láb) csak félbe vágjuk. A fejet kettévágjuk, és a szemeket eltávolítjuk az agyvelőt bennhagyjuk. A két fél fej belső részébe teszünk néhány szem köménymagot, egy csipet borsot, édes és erős őrölt paprikát, egy kevés zúzott fokhagymát és egy kis marék hagymakarikát, végül megsózzuk. A két fél fejet összeillesztjük a spárgával összekötjük.

Elkészítés:

A megfelelő nagyságú bográcsot (kb.30 literes), vékonyan kizsírozzuk. A bogrács aljára rakjuk a cubákokat és csöves csontokat, erre kerül az összekötözött fej, ezt körberakjuk a csontos részekkel, a hagyma egy harmad részét ide halmozzuk rádobunk ey mokkáskanál köménymagot, és egy evőkanálnyi apróra vágott fokhagymát. A következő réteg az úgynevezett vékony csontos rész a borda stb. ezután színhús fele, és a belsőségek, a máj kivételével. Most megint a hagyma másik harmada egy kis kömény, egy kis fokhagyma, ekkor rakjuk a közepére a fűszerpaprikát a sót és a száraz csöves paprikákat, és köré szórjuk a maradék színhúst, és a maradék hagymát megint a közepére halmozzuk. A májat félretesszük.
A bográcsot a tűz fölé akasszuk, lehetőleg kapcsos lánccal, hogy lehessen szabályozni a magasságot. Lassú tűzön pirítgatjuk a húst közben a bográcsban csak a bogrács rázásával forgatjuk az anyagot, megkeverni nem szabad. Időnként kevés vizet öntünk alá nehogy odakapjon, és megfelelő mennyiségű szaft legyen a végére. Ha kicsit öregebb a birka, kb. kétharmad főzésnél meg kell fordítani. Lásd alább!
Amikor kész egyenesen a bográcsból szedjük tálakba, lehetőleg úgy, hogy minden tálba jusson csontos is és színhús, illetve belsőség is. Azonnal tálaljuk. A fejet egyben kell kivenni, elvágni a zsineget és kész. Ez ínyenc falat, mindig a szakácsot illeti. Köretnek sós burgonya illik, és csemegeuborka.
Megfordítás
A főzési idő a birka korától és a tűz intenzitásától függően lehet kb3,5-6 óra is. Ha kicsit öregebb a birka, jobb kb. kétharmad főzésnél megfordítani.
Ez úgy történik, hogy egy edénybe óvatosan leszedjük a színhúsos részt meg a többit a bogrács feléig, a többit ezután egy másik edénybe szedjük, most a bogrács aljára rakjuk a felülről leszedett rész, utána az alulról leszedettet, ezzel kész a fordítás, visszarakjuk a tűzre, amikor újból forrni kezd rárakjuk a májat, és az egészet készre főzzük. Akkor van jól megfőve, ha a csontos részekről a hús leválik, és a színhús is jó puha.
A birkát nem szabad "zavarni", vagyis nagyon rotyogtatni, mert könnyen szétesik a hús és zavaros lesz a szaftja.