Szakácskönyv/Húsok/Húsokról/Pulyka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2269 bájt

Szakácskönyv

Pulyka

Húsokról Pácok Belsőség Pacal Bárány-Birka Sertéshús Csülök Disznótor Vagdalt, fasírt Marhahús Borjúhús
Nyúlhús Szárnyasok Bográcsban, nyárson, grillen Halak-rákok-kagylók Vadhúsok Ünnepi ételek Hidegtálak


Pulyka
Előkészítése megegyezik a más szárnyasokról leírtakkal, nyilvánvalóan az állat termetéből adódóan nagyobb darabokat kapunk, ezért fokozottabban figyeljünk az egyenletes elosztásra (csontos és húsos részek aránya).
A pulykánál célszerűbb az étel jellegének megfelelő húsrészt vásárolni a szakboltokban.

Két dologra hívnám fel a figyelmet

- Az egyik a pulyka vastagabb húsrészei (mell, comb), amelyeket célszerű füstölt szalonnacsíkokkal megspékelni - azaz vékony szalonnacsíkokat vágunk, és a hús rostozatának irányában tűzdelőtűvel azt belehúzzuk. Ha nincs spékelő tű, egy hegyes és éles késsel vékony nyílás(oka)t vágunk a húsba, és ujjunkkal beletömködjük a szalonnát.
- A másik, amire ügyelni kell, hogy az alsó combból az inakat el kell távolítani, mert elkészítés közben ezek "összehúzzák" a húst.

Az eltávolítás menete a következő

A combon a láb felőli részen a bőrt és az inak végződését körbevágjuk a csontig, majd az inakat száraz konyharuhával - ha nagyon erősek esetleg laposfógóval - megfogva kihúzzuk.
A feldolgozást elősegítendő bátran vásároljunk darabolt pulykát: comb, mell vagy aprólék kiszerelésben tehetjük ezt.
A bébipulyka 3-4 kg-os, az úgynevezett hizlalt pulyka pedig akár 8-9 kg-ra is megnőhet. Legértékesebb része a melle, amelyet kicsontozva is lehet a csarnokokban vagy a baromfiboltban vásárolni.
A pulyka combja inas, elkészítésekor ne felejtsék el kihúzni belőle a "szalagot"!
A bébipulykát egyben szokás megsütni, ennek a combja is finom.
A pulykahús jó paprikásnak, ragunak, vagdaltnak, egyben is meg lehet sütni, az aprólékból pedig levest és mártásos ételt készíthetünk. Nagyon jól beosztható, egy négytagú család akár egy hétig is ehet egy hizlalt pulykából.