Növények/F/Füge

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3560 bájt

Növények

Füge

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Közönséges füge hajtása és termése
Közönséges füge
(Ficus carica, Syn:(Syn:{{{2}}}, )
Más neve(i): gyakrabban egyszerűen füge vagy fügefa

A rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó növényfaj.

A füge gondozása[szerkesztés]

Meleg, száraz klímán fejlődik megfelelően. Legalább 8 órás megvilágításra szükséges számára. A talaj iránt nem igényes, agyagos és köves talajon is megél, ha a talaj elegendő meszet tartalmaz. Komposztra, szerves trágyára gyorsan reagál. Lassan ható Osmocote műtrágya a legmegfelelőbb számára, ha konténerben tartjuk. A gyümölcsfejlődés időszakában meghálálja a rendszeres öntözést. A magas talajvizet nem szereti, nyirkos, vizes talajon hamar elpusztul. Mínusz 10-15 fokos hőmérsékleten elfagy, de még a tövig elfagyott bokrok is új sarjakat hajtanak és a második évben teremnek. Hazánkban a füge az első 2-3 évben takarással, védett, meleg, déli fekvésű helyen vagy konténerben termeszthető. Minden tavasszal, május elején metsszünk. 5-6 fejlett, egészséges vesszőt hagyjunk meg, amelyek hegyét néhány cm-re visszacsípjük.
Szaporítása tősarjak szétültetésével és dugványozással történik. A tősarjakat ősszel, lombhullás után vagy tavasszal, kihajtás előtt ássuk ki. Az ősszel szedett sarjakat cserépbe ültetjük, tavasszal, rügyfakadás előtt a már meggyökeresedett növénykét kihelyezhetjük a szabad földbe és 15-20 cm magasságig betakarjuk földdel. Ha a szaporítás dugvánnyal történik, a vesszőket lombhullás után szedjük, fagymentes helyen, nedves homokban vagy földbe vermeljük el. Tavasszal a vesszőket 20-30 cm-es darabokra vágva úgy helyezzük el a talajba, hogy a felső végéből kétujjnyi maradjon ki.
A tősarjakról és dugványokról szaporított fügebokrok 3-4 éves koruk után rendszeresen teremnek – az első érett fügéket augusztus végén; hosszú napfényes ősz esetén a második virágzásból is beérhetnek a gyümölcsök, amelyeket októberben szüretelhetünk.
A füge akkor érett, amikor a szár felőli részen fehéredni kezd és enyhe nyomásra puhának hat. Nyersen is fogyasztható.

A gyümölcs összetétele mg-ban, 100 g száraz súlyra számítva

w:Kalcium: 220 mg
w:foszfor: 133 mg
w:vas: 2.7 mg
w:nátrium: 9 mg
w:kálium: 862 mg
w:A- vitamin: 347 mg
w:tiamin: 0.25 mg
w:riboflavin: 0.25 mg
w:niacin: 2 mg
w:C-vitamin: 9.22 mg.


Teleltetése szabad földben[szerkesztés]

Gyakran nem igényel külön beavatkozást, esetleg talajtakarást. A legszakszerűbben akkor járunk el, ha lombhullás után a fiatal hajtásokat összekötjük, az előre kiásott árokba lehajlítjuk, lekampózzuk, majd szalmával, kukoricaszárral vagy lombbal, végül földdel betakarjuk. Mint a szőlőnél is, márciusban kerül sor a nyitásra. Az edényben nevelt fügét lombhullás után fagymentes helyen, plusz 5 fokos helyen tartjuk március-áprilisig.
A Wikimédia Commons tartalmaz Füge témájú médiaállományokat.

Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Füge

Magyar Wikipédia: Füge

Forrás: [Kertlap.hu]

{{{2}}}