Kertészet/Lepkefélék/Szamóca-sodrómoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 3657 bájt

Kártevők

Szamóca-sodrómoly


Szamóca-sodrómoly
Szamóca-sodrómoly
Lárva
Szamóca-sodrómoly
(Ancylis comptana, Syn: -)
Más neve(i): -


A szamócasodrómoly a valódi lepkék (alrendjébe tartozó sodrómolyfélék (Tortricidae) családjának a Kárpát-medencében is honos faja.
Európa nagy részén és Ázsiában Szibériáig, valamint Kínában és Koreában honos. Észak- Amerikában, ahová valószínűleg úgy hurcolták be, Kaliforniában és Kanadában telepedett meg.
Szárnyai barna-rókavörös és sárga színek tarkázzák. A szárny fesztávolsága 11–14 mm.
Az éghajlattól és az időjárástól függően egy évben 2–4 nemzedéke kel ki. A Kárpát-medencében három nemzedéke van úgy, hogy a kifejlett hernyók telelnek át a tápnövény levelei között, sűrű, fehér szövedékben. Azok a hernyók, amelyek ősszel nem tudnak kifejlődni, áttelelnek ugyan, de tavasszal hernyóként vagy bábként elpusztulnak.
Az áttelelt hernyók tavasszal korán bebábozódnak, majd a áprilisban és májusban rajzanak. Az új nemzedék hernyói már május elején megjelenhetnek, és megtámadják tápnövényüket. A fiatal hernyók a levél fonákán a főér vagy valamelyik mellékér mentén szövedék védelmében hámozgatnak úgy, hogy csak a levél színe felőli epidermiszt hagyják meg.
Gyakran összeszőtt a levelek közé veszik be magukat. L1–L2 fokozatú hernyók jelenléte nem feltűnő, mert nem sodorják össze a leveleket. Az első nyári lepkerajzás június végére–július elejére esik, az ennek petéiből kikelő hernyók nyáron táplálkoznak. A második nyári lepkerajzás augusztusban–szeptember elején esedékes, és ezek hernyói a nyár végén–ősszel károsítanak.
Elsősorban a gyepszintben élő faj, aminek fő tápnövénye a szamóca (Fragaria sp.), de Magyarországon kinevelték málna- és szederfélékről (Rubus) és orvosi vérfűről (őszi vérfű (csabaíre vérfű, Sanguisorba minor is.
A nemzetközi szakirodalom számos más tápnövényét is közli:
A Kárpát-medencében a szamóca kártevőjeként ismerjük. Mivel három nemzedéke van, a kártétel meglehetősen elhúzódhat. Nemzetközi adatok szerint a bokorrózsát is károsíthatja.


Magyar Wikipédia: Szamóca-sodrómoly


Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Szamóca-sodrómoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

A Wikimédia Commons tartalmaz Szamóca-sodrómoly témájú médiaállományokat.