Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Csigák/Csillogó csiga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2290 bájt

Kertészet

Csillogó csiga


Csillogó csiga

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|Csillogó csiga]]

Csillogó csiga
(Oxychilus draparnaudi), Syn: -)
Más neve(i): -


A csillogó csiga Magyarországon is honos, a tüdős-csigákhoz tartozó szárazföldi csigafaj.
A csigaház kerek és lapos, feltűnően fényes, áttetsző, felül halvány vörösesbarna, szaruszínű, alul kékesfehér. Szélessége 13–15 mm, magassága 6–8 mm. A házat öt vagy hat kanyarulat teszi ki, a legutolsó a szájadék magasságában kb. kétszer szélesebb mint a következő kanyarulat. Köldöke meglehetősen tág. Az állat maga sötéten kékesszürke, teste karcsú.
A csillogó csiga eredetileg Közép- és Nyugat-, Délnyugat-Európában élt, de az utóbbi időben elterjedt a Brit-szigeteken és Skandinávia déli részein is. A tengerentúli kereskedelem révén más kontinensekre is behurcolták, ahol (például Új-Zélandon) veszélyeztetheti az őshonos fajokat.
Eredetileg erdős dombvidékeken az avarban, sziklaüregekben, sőt barlangokban volt honos, de jól alkalmazkodott az ember által megváltoztatott környezethez és kertekben, üvegházakban, pincékben is előfordul. 1000 méterrel a tengerszint fölött már csak ritkán található meg. Magyarországon a hegységekben és dombvidékeken gyakori.
A csillogó csiga ragadozó, főleg más, akár nála jóval nagyobb csigafajok húsával vagy gilisztákkal táplálkozik, de a ház körül megeszi a kutya- vagy macskaeledelt is. Szaporodási időszaka május és szeptember közé esik, egyszerre 3-15, összesen kb. 30-40 petét rak le, amelyek két héttel később kelnek ki. A kis csigák 8-9 hónap után érik el a felnőttkort, élettartamuk két év.


Lásd még: Magyar Wikipédia:Csillogó csiga


Forrás: Magyar Wikipédia Csillogó csiga


Tóth József: Erdészeti rovartan - Agroinform Kiadó (2014). ,
Krolopp Endre: Csigák, kagylók. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1981. ISBN: 963 11 2610 2

|}}

A Wikimédia Commons tartalmaz Csillogó csiga témájú médiaállományokat.