Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Szendvicsek/Meleg szendvics/Dózsa-tál

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1948 bájt

Szakácskönyv

Dózsa-tál

Előételekről Hideg előételek Meleg előételek Sör és Borkorcsolyák Mártogatós receptek Ízesített vajak Hideg szendvicsek Melegszendvicsek Pástétomok, szendvicskrémek Köretek FőzelékekSalátákról Saláták Öntetek Mártásokról Mártások Mártások II. Sodók Habok-krémek Parfék Poharas krémek Felfújtak-pudingok Fagylaltok Fagylaltkelyhek Sörbet

Dózsa-tál

Hozzávalók:

  • kenyér vagy kétszersült,
  • sajt (trappistával és eidamival kipróbálva),
  • szalámi (paprikás a legjobb)

Elkészítés:

A Dózsa-tál elkészítésének egyszerűsége talán még a legegyszerűbb melegszendvicseken is képes túltenni, ugyanakkor némi változatosságot hozhat a kollégiumi szoba étrendjébe.
Ha a kenyér csak egyszer sült, akkor pirítsuk meg, ha eleve kétszer, akkor ne. Törjük össze apró darabokra, majd terítsük a darabokat egy lapostányérra. Ezután tépkedjünk szét szalámikarikákat, majd ezeket szórjuk véletlenszerűen a kenyéralapra. Végül vágjunk a sajtból vékony szeleteket, és ezekkel borítsuk be az eddigi rétegeket.
Ezután a tálat tegyük mikrohullámú sütőbe, állítsunk be maximális teljesítményt, és állandó felügyelet mellett süssük. Fontos, hogy egy pillanatra se hagyjuk magára, mert a sajt nagyon gyorsan képes megégni. A sajt mennyiségétől függően, de általában 20 másodpercen belül a sajt megolvad és jópofa buborékokat képez. Ilyenkor leállíthatjuk a sütőt, vagy ha kicsit a sajtot is pirítani szeretnénk, maradhat még, de ajánlott a fokozott figyelem, mert odaég.
Ha mindent jól csináltunk, akkor a dolog állagában és megjelenésében valahol a rántotta és a tükörtojás között van, az illata pedig egyszerűen fantasztikus. Várjunk egy kicsit, míg lehül, és késsel-villával fogyasszuk. Több személyre is elkészíthető.

Az elnevezést az ismert Izzó vastrónon őt megégettétek... sorra való asszociáció ihlette.