Szakácskönyv/Hideg előétel/Kagylósaláta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3265 bájt

Szakácskönyv

Kagylósaláta

Előételekről Hideg előételek Meleg előételek Sör és Borkorcsolyák Mártogatós receptek Ízesített vajak Hideg szendvicsek Melegszendvicsek Pástétomok, szendvicskrémek Köretek FőzelékekSalátákról Saláták Öntetek Mártásokról Mártások Mártások II. Sodók Habok-krémek Parfék Poharas krémek Felfújtak-pudingok Fagylaltok Fagylaltkelyhek Sörbet

Kagylósaláta

Hozzávalók (két személyre):

  • 4 doboz kagylókonzerv
  • két tubus (1-2 dl.) majonéz
  • tejföl (min. 1-2 dl., de ízlés szerint több is)
  • 1 golden- vagy zöld alma
  • szemes kukorica-konzerv
  • 1 fej szép, friss zöld saláta
  • 1 citrom
  • két nagyobb fagylaltos pohár (bővebb szájú talpas pohár)
  • esetleg: citromlé, paradicsom vagy v.milyen sajtreszelék

Előkészítés:

A kagylósalátához vásárolhatunk olajos lében vagy naturel lében eltett kagylókonzervet is. Mindkét esetben tisztítást igényel a kagyló, az olajos kagylót nehezebb megtisztítani, de az elkészült saláta sokkal finomabb, pikánsabb lesz. A naturel lében eltett kagylókonzerveket egyszerűen csak egy tálba vagy szűrőbe öntjük, majd a levét lefolyatjuk. Az olajos kagylót is szűrni kell, de ezután még alaposan, ugyanakkor óvatosan meg kell mosni (legjobb, ha négy-öt szemenként kivesszük a szűrőtálból és a markunkban mossuk meg, nem túl erős vízsugárral, különben szétmegy a húsa. Érjük el, hogy a kagylókon minél kevesebb olajfolt maradjon, mert különben a saláta nem lesz annyira gusztusos).
A megtisztított kagylóval egy tálba szórjuk a kukoricakonzervet (szemes kukorica híján kockára metélt „bébikukorica” is használható), majd az almát kimagozzuk, félbevágjuk, az egyik felet kis kockákra vágjuk és szintén a tálba szórjuk. A másik almafélből négy-nyolc karikát vágunk (díszítéshez), a maradékot szintén kockákra vágjuk és a kagylóhoz adjuk. Golden- vagy zöld almát is használhatunk, a zöld alma előnyei: 1). a savanykásabb íze, 2). és hogy nem kell meghámozni. A barnulását megakadályozandó, a kockákra és karikákra kevés citromlevet locsolhatunk.
A kagyló-kukorica-alma egyvelegre ráöntjük a majonézt és a tejfölt (ízlés szerinti arányokban), legalább annyit, amennyit a kagyló kényelmesen felvesz. Citromkarikát, kevés citromlevet is adhatunk hozzá ízlés szerint.
Ezután nagyon óvatosan, fakanállal elkeverjük, vigyázva, hogy a kagyló minél kevésbé törjön össze. :Inkább legyen a keverés jelképes, mint hogy a kagyló pürévé menjen szét. Célszerű ezért a megtisztított kagylót egy rétegben laposabb tálba helyezni, és a majonézt és tejfölt ráöntés után fakanállal óvatosan elteríteni rajta (gyakorlott kagylósaláta készítőknek, ha megfelelő kagyló-alapanyaggal dolgoznak, a keverés sem okoz gondot).
A salátát megmossuk, majd a fagylaltos poharakat nagyobb és még nem fonnyadt salátalevelekkel ízlésesen kibéleljük. A fagylaltos poharakba beletöltjük a kagylósalátát, majd zöld alma- és citrom-, esetleg paradicsomkarikákkal, apróra metélt salátalevéllel és sajtreszelékkel díszítjük.
Azonnal is fogyasztható, de még jobb, ha egy fél napig hűtőben hagyjuk az ízeket "összeérni"