Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Disznótor/Kolbászok/Kolbász készítés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3375 bájt

Szakácskönyv

Kolbász készítés

Húsokról Pácok Belsőség Pacal Bárány-Birka Sertéshús Csülök Disznótor Vagdalt, fasírt Marhahús Borjúhús
Nyúlhús Szárnyasok Bográcsban, nyárson, grillen Halak-rákok-kagylók Vadhúsok Ünnepi ételek Hidegtálak


Disznótor Felkészülés Kolbászfélék Hurkák Szalonna, sonka Disznósajt Disznótoros ételek

Kolbász készítés
A kolbász kicsontozott disznótarjából, 25-35 %,-os zsiradékanyag szalonna - hozzáadásával lapockából, dagadóból, combból készül, Kolbász készítéséhez a disznóhússal együtt marha-, birka-, és vadhús is felhasználható. A kolbászkészítés módjainak leírásánál az adalékanyagok - fűszerek, só - megadott mennyisége mindig kicsontozott színhúsban értendő.
A kolbásznak való húst nem szabad megmosni, vízben áztatni, az így készült kolbász könnyen megromolhat. A húsra tapadt vért minden esetben száraz ruhával törölgessük meg, a nagyon véres részeket vágjuk ki. Az inas, mócsingos részeket, hártyákat, porcogókat darálás előtt távolítsuk el a húsról. EZ KÜLÖNÖSEN FONTOS A MARHA-, BIRKA-, VAGY VADHÚS FELHASZNÁLÁSAKOR.
A kolbászbelet langyos vízben tartsuk felhasználásig, mert az rugal­massá teszi, és megakadályozza a bél törését, szakadását.
A kolbász súlyvesztesége - a felhasznált nyers hús víztartalmától függően kilogrammonként kb. 3-5 százalék. Ez azt jelenti, hogy pl. 10 kg nyers, betöltött kolbászból ½ kg veszteség is előfordulhat, sőt tároláskor, a száradás következtében még további csökkenés is várható. Ennek az a magyarázata, hogy a húsok víztartalma elég nagy, és már a füstölés alatt megkezdődik a száradási folyamat. Minél vékonyabb a kolbászbél, annál nagyobb lehet a súlyveszteség. A kolbásztöltés egyik legfontosabb szabálya, hogy a bélbe töltött kolbász olyan kemény legyen, amelyet a felhasznált bél fala kipukkadás nélkül elbír. Ha a belet nem tölti ki szorosan a hús, akkor a légbuborékokat tűvel meg kell szurkálni. Csak a betöltött, kész kolbászt szurkáljuk meg.
A kolbászbelet nem zsineggel kötjük el, hanem a bél egyik végén néhányat csavarunk, és elzárjuk a bél nyílását. A húst betöltjük az előzőleg méretre vágott bél teljes hosszáig. De követhetjük azt az eljárást is, hogy az elvágatlan belet több részben, csigavonalakba tekerjük, és a vég nélküli kolbászt utána daraboljuk méretre. Tetszés szerinti hosszúságban csavarunk egyet-egyet a betöltött kolbászon, és ily módon a 2-2,5 méteres kolbászbélből tetszés szerinti hosszúságú kolbászt készíthetünk.
Ha vastagabb kolbászt szeretnénk készíteni, akkor marha-vékonybél, vagy műbélbe tölthetjük. Ez utóbbiak a kereskedelemben több méretben és minőségben is kaphatók.
A betöltött, méretre vágott kolbászokat rögtön felakasztjuk egy rúdra, és szikkasztás után(8-24 óra), azonnal hideg füstre helyezzük (7-8 nap).