Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Disznótor/Felkészülés/Disznósajt és húsos hurka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2470 bájt

Szakácskönyv

Disznósajt és húsos hurka

Húsokról Pácok Belsőség Pacal Bárány-Birka Sertéshús Csülök Disznótor Vagdalt, fasírt Marhahús Borjúhús
Nyúlhús Szárnyasok Bográcsban, nyárson, grillen Halak-rákok-kagylók Vadhúsok Ünnepi ételek Hidegtálak


Disznótor Felkészülés Kolbászfélék Hurkák Szalonna, sonka Disznósajt Disznótoros ételek

Disznósajt és húsos hurka
A disznófejet, miután belőle az agyvelőt, a fül belsejét és a szemét kiemeltük, a többi nyersanyaggal együtt főzzük. Ha a fejhús a csontról leválik, akkor az összes többi is megfőtt.
Már a kiszedéskor is figyeljünk arra, hogy csont, vagy csontszilánk ne kerülhessen a töltelékbe.
A húst, a szalonnát, a szívet hosszú széles csíkokra vágjuk, míg a nyelvet (a főzés után újra lekaparjuk), és egyben hagyjuk. (Én a nyelv hátsó részét ledarálom).
Az abalében megfőtt kicsontozott sertésfej, csülök és a zsíros húsokat ledaráljuk. A fejről levágott füleket, szívet, nyelvet és a nem zsíros bőrkét, csíkokra vágva keverjük a darált töltelékhez.
A húsőrleményhez kever­jük a fűszereket. Fél liternyi főzőlével, (amelyben a hozzávalókat főztük), jól elkeverjük. (Majdnem folyós masszát kell kapnunk).
Az előkészített anyagokat kellően megtisztított, ecetes vízzel kimosott disznógyomorba, hólyagba vagy vastagbélbe töltjük. A töltés során vigyázzunk, hogy a darabos részek a pépben ne egy helyre kerüljenek! A nyílásokat bevarrjuk, vagy az előre elkészített fatüskével mindkét oldalon lezárjuk.
Majd 90-95 C fokos vízben kb. egy órát főzzük. Kiemelve a főzővízből deszkára helyezzük, föléje deszkát teszünk, és (kb.:5-6 kg-os) nehezékkel lepréseljük.
Ha kihűlt, azonnal fogyasztható. Füstölve néhány hétig is eltartható.
A megmaradt anyagot vastagbélbe töltjük (húsos hurka), ugyan úgy 15-20 percig abáljuk, kihűlés után fogyasztható. Hűtőszekrényben tartjuk, vagy lefagyasztjuk, így tovább eláll. Füstöléssel is szokás tartósítani, de fagyasztva tovább (kb. 6 hónapig) tárolhatjuk.