Szakácskönyv/Étrend/Konyhatechnika

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 3383 bájt

Szakácskönyv

Konyhatechnika

Étrendminták Heti étrend Heti étrend 2016. Heti étrend 2017. Kétheti diéta Havi Étrend Diétás konyhatechnika Gyermekeknek A fogyókúráról Fogyókúrás étrendminták South Beach diéta Feljavító étrend Feljavító receptek Candida Fehérjeszegény étrend Folyékony étrend Hasi műtétek előtt és után Koleszterin szegény étrend Könnyű- vegyes étrend Magas vérzsírszint étrendje Mesterséges édesítők Pépes étrend Rostban gazdag étrend Rostszegény étrend Só szegény étrend Sztómás beteg étrendje Zsírszegény étrend


A magyar konyha[szerkesztés]

Alapjai évszázadokon keresztül alakult ki, és a más népekkel való érintkezéseink során bővült és módosult is. Átvette azoknak az ízekben gazdag fűszereit, készítési módjait, alapanyagait.

A magyar konyhatechnika jellegzetessége a fűszeres-zsíros, de laktató és ízletes ételek. Például a pörköltek, gulyások, a szalonnás-fokhagymás tűzdeléssel készített ételeink, vagy a hagymás-paprikás leveseink, nem beszélve a nehéz zsíros tésztákról. Nincs is ezzel semmi baj, ha csak nem az, hogy elhízáshoz, a túltápláltsághoz vezet.

A megszokott ételekről nem könnyű lemondani, pedig ezek az ételek, azon túlmenően, hogy elkészítésük munkaigényes, nem csak elhízással, túlsúllyal, de gyomor, vagy epebántalmak kialakulásával is fenyegetnek.

Mi lehet a megoldás?[szerkesztés]

A híres magyaros ételek maradjanak meg, hiszen erről nem is szabad lemondanunk, de ne ezek legyenek a táplálkozásunk alapjai.

  • Együnk sok fehérjét: tojást, húst, tejet, vagy tejtermékeket,
  • Mérsékelt mennyiségű, könnyen emészthető zsiradékot: részesítsük előnyben az olajokat, a margarint és kevés vajat, tejszínt, sertés és baromfi zsírt,
  • Csökkentsük a szénhidrátokat: kevesebb kenyeret és egyéb pékárut, vagy tésztát, inkább burgonyát fogyasszunk, (mert tápláló és téli vitamin raktár)
  • Tartózkodjunk a tömény édességektől és kevesebb cukrot használjunk, ahol lehet mézzel helyettesítsük,
  • Együnk sokkal több zöldséget és gyümölcsöt

Az ízlés kialakítása[szerkesztés]

Már csecsemő korban kell elkezdeni, a különféle főzelékeket, tejben főtteket, leveseket, és gyümölcsreszelékeket úgy kell ízesíteni, hogy ne szoktassuk a gyermeket a túl édes, (néha túl sós), ételekhez. Magyarán szólva, ne változtassuk meg az alapélelmiszerek zamatát, hiszen ezek az ízek úgy hatnak, mint a fűszerek. Ha már gyermekkorban megszokja ezeket az ízeket, az ettől eltérő ízű táplálékot el fogja utasítani.

Ételeink, italaink az életünk fontos és szükséges hatóanyaga, élménye, élvezete, amely az ízlelőszervek kellemes ingerét, egyben a mindennapok különleges perceit is jelentik. Ezt fokozza még a szépen terített asztal, művészien díszített és feltálalt ételek és italok látványa, illata.

A diétás konyhatechnika[szerkesztés]

A diéta ugyan azokból az élelmiszer alapanyagokból készül, mint az egészséges fogyasztók ételei, elkészítési módjuk is nagyobbrészt azonosak. A diétás konyhatechnika a megváltozott egészségi állapotú szervezet számára, - a betegség függvényében - az egyéni igényekhez alkalmazkodó táplálékot állít elő.Színezés[szerkesztés]

Fényezés[szerkesztés]

Áttörés[szerkesztés]

Kikeverés[szerkesztés]

Felverés, lazítás[szerkesztés]

Ízesítők[szerkesztés]

Burkolás[szerkesztés]

Duzzasztás[szerkesztés]

Kelesztés[szerkesztés]

Tűzdelés[szerkesztés]

Sűrítés[szerkesztés]

[szerkesztés]

Víz (folyadék)[szerkesztés]

Melegen tartás[szerkesztés]