Ugrás a tartalomhoz

Növények/P/Perzsa veronika

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | P
A lap mérete: 1884 bájt

Növények

Perzsa veronika

Perzsa veronika


Perzsa veronika
(Veronica persica, Syn: - )
A perzsa veronika az ajakosvirágúak rendjébe, ezen belül az útifűfélék családjába tartozó faj. Általában tavasszal csírázó egynyári gyomnövény.
Délnyugat-Ázsiában őshonos, onnan terjedt el valamennyi kontinensen. Csaknem egész Európában megtalálható – Magyarországon főképp a Dunántúlon fordul elő.
Egyéves, heverő, felemelkedő szárú, 10–30 centiméter magas növény. Szára erőteljes, nem gyökerezik le. Háromszögű vagy tojásdad, rövid nyelű leveleinek széle csipkés vagy mélyen fűrészes.
Azúrkék virágai hosszú kocsányok végén nyílnak. A párta 8–12 milliméter széles, élénk égszínkék, alsó ajka olykor világosabb vagy fehér. A tok majdnem lapos, jóval szélesebb a hosszánál.
A magok kb. 2 mm hosszúak, pajzs alakúak, hátoldaluk keresztben erősen ráncos. Egy növény kb. 50-100 magot terem. Ezek a talajban több, mint 50 évig megőrzik csírázóképességüket. A csírázás 2–5 °C-on történik, az optimális hőmérséklet 15–25°C.
Szántókon, tarlókon, utak szélén, kertekben, ártereken, gyomtársulásokban, kapás növények között települ meg; Közép-Európában mintegy 1700 méteres tengerszint feletti magasságig hatol fel. Az üdébb, tápanyagban gazdag vályog- vagy agyagtalajokat kedveli.
Márciustól június végéig virágzik.

Lásd még: Perzsa veronika

Magyar Wikipédia: Perzsa veronika


A Wikimédia Commons tartalmaz Perzsa veronika témájú médiaállományokat.