Kertészet/Tünethatározó/Tölgy, bükk, fenyő fitoftóra

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2326 bájt

Kertészet

Tölgy, bükk, fenyő fitoftóra

Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek
Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek A vírusos betegségekről Vírusos betegségek KártevőkPhytophthora ramorum levélen
A tölgy elhalását okozza.


Tölgy, bükk, fenyő fitoftóra
(Phytophthora palmivora , Syn: Phytophthora ramorum)

Az 1990-es évek végén Kalifornia tengerparti tölgyesei pusztulásnak indultak. A tölgyek hirtelen pusztulásának (sudden oak death) egyik okozója a Phytophthora ramorum. Ugyanez a faj lépett fel legújabban Nyugat-Angliában a szibériai vörösfenyőn, amelynek állományaiban a fák tömeges pusztulását okozza.

A faj a lomb és a törzs polifág, invazív kórokozójaként Európában más gazdanövényeken is jelen van. Nagy-Britanniában bükkfák törzsén egy másik invazív kórokozó, a Phytophthora kernoviae okoz izzadmányfoltos szöveti elhalásokat.

Tünettípusai

Nedvedző rákosodás, ágelhalás és levélhervadás: a törzsön sötétvörös, feketés színű nedvszivárgás, mézgásodás alakul ki. A nedvedző terület körül besüppedő vagy zárt rákosodás is kialakulhat. Ha a külső kérget eltávolítjuk a nedvedző részről, nekrotikus, márványozottan elszíneződött belső kéregrészt látunk. Az elhalt terület körül fekete határvonal is megjelenhet.

Ág- és hajtáselhalás

A fertőzött hajtások hervadnak, majd a hajtás csúcstól az alapig terjedve barnás-feketére színeződnek. A levelek besodródnak, hirtelen elhalnak, a növényen maradnak és lefelé állnak. Leggyakrabban a havas-szépén (Rhododendron sp.) és bangitaféléken (Viburnum sp.) jelennek meg e tünetek.

Levélhervadás

Elmosódott szélű barna, sötétbarna pöttyök és foltok, amelyek leginkább ott alakulhatnak ki, ahol a vízcsepp összegyűlik a levélen. Végül az egész levél is bebarnulhat, befeketedhet, és idő előtt lehullik. Néha a rozsdagombák által okozott korai levéltünetek nagyon hasonlítanak e betegség tüneteire (kőris, szelídgesztenye, magyaltölgy és som növényeken jellemzően figyelhetők meg).
Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A Wikimédia Commons tartalmaz Tölgy, bükk, fenyő fitoftóra témájú médiaállományokat.