Kertészet/Lepkefélék/Ribiszkemoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2060 bájt

Ribiszkemoly


Ribiszkemoly
Ribiszkemoly
A ribiszkemoly (Lampronia capitella) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sárgás virágmolyfélék (Prodoxidae) családjának egyik, hazánkban sokfelé, de ritkásan előforduló faja.
Főleg Közép- és Kelet-európában gyakori. Hazánkban is elterjedt, de Ausztriában és Magyarországon is csak alkalmi kártevőnek számít.
A lepke sötétszürke, fehéressárga foltokkal. Szárnyának fesztávolsága 14–16 mm.
Évente egy nemzedéken fejlődik ki. A fiatal hernyó telel át a ribiszkebokor ágainak végén, kis, fehér szövedékben. Már februárban feléled, és berágja magát egy rügybe, ami ezért nem fakad.
Az elpusztult rügyből szövedékes fekete ürülékhalom türemlik ki, ez utal a hernyó pusztítására.
A megtámadott hajtás csúcsa idővel hervadni kezd, és elpusztul rajta a termés. A kis hernyók behatolnak a bogyóba is, ahol a még puha magot eszik.
Fő tápnövényei a különféle ribiszkefajok, ritkán a köszméte. Hazánkban jelentős kárt csak 1939-ben okozott.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ribiszkemoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Ribiszkemoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


2011. március 1., 06:33 (CET)