Kertészet/Lepkefélék/Réti tarkalepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2237 bájt

Réti tarkalepke

Réti tarkalepke

A réti tarkalepke (Melitaea cinxia) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

A réti tarkalepke egész Európában, valamint Ázsia mérsékelt égövi területein megtalálható. A mezőgazdaság veszélyezteti.

Megjelenése

A lepkének két pár szárnya van, fesztávolságuk kb. 4 cm. A szájszerv a hernyónál rágószáj, a kifejlett lepkénél pödörnyelv (feltekeredő szívó-nyalócső). A szárnyfelszín sűrű barna vonalazású, a fonák javarészt narancsszínű, a hátulsó szárnyon fehér vagy krémszínű szalagokkal. A hátsó szárny felszínén, a szegély menti narancssárga sávban 4-5 fekete folt található.

Életmódja

A hernyó a növények, főleg a lándzsás útifű leveleit rágja, a lepke nektárt szív. Hernyó állapotban telel át, társas szövedékben. Mintegy 12 hónap telik el a petétől a lepke elpusztulásáig. Repülési ideje május-június, délen augusztus-szeptember is.

Szaporodása

A nőstény legfeljebb 200-as csomókban rakja petéit a növények leveleire. A petéből való kikeléshez 3 hét kell, hogy elteljen. A hernyó a lepke leghosszabb átalakulási állapota. Megmássza a takarmánynövényeket és egészen télig megállás nélkül rág. Majd áttelel és tavasszal ismét elkezd rágni. 10 hónapos korában bebábozódik. A báb a növények levelein lóg. A rovart vastag külső burok védi. A kifejlett állat csak néhány hétig él; a nőstény röviddel a peték lerakása után elpusztul.

Rokon fajok

A réti tarkalepke legközelebbi rokona, a közönséges tarkalepke (Melitaea athalia).

Forrás:

Magyar Wikipédia:, Réti tarkalepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)