Kertészet/Lepkefélék/Lucernahüvelymoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1964 bájt

Lucernahüvelymoly

Tölts fel egy saját képet

A lucernahüvelymoly (Grapholita compositella) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrómolyfélék (Tortricidae) családjának egyik, hazánkban is honos faja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Ez a palearktikus faj, Európában és Kis-Ázsiában, valamint Ázsia egyes részein honos. Magyarországon mindenfelé megtalálható; a Dunántúlon és az Északi-középhegységben gyakoribb, mint az Alföldön.

Megjelenése[szerkesztés]

Kis termetű, sötétbarna lepke a szárnya szélén jellegzetes fehér mintával. A szárny fesztávolsága 7–10 mm.

Életmódja[szerkesztés]

A kis kendermoly (G. delineana avagy G. sinana) közeli rokona. A két faj „feromonpár”, azaz mindkettejük nőstényeinek szexferomonjai vonzzák a másik faj hímjeit is.

Évente egy vagy két nemzedéke kel ki úgy, hogy a fejlett hernyó gubóban telel át a talajban. Május–júniusban elhagyja a telelő gubót, és a talaj felszínén egy másik gubóban bebábozódik. A lepkék május végétől augusztus közepéig rajzanak, és petéiket a lucerna leveleinek fiatal részeire helyezik. A kikelő hernyók először a rügyekbe hatolnak, majd a virágok között és a zöld hüvelyekben rágnak. Egy hernyó több hüvelyben is felfalja a magokat. A leghamarabb kifejlődő hernyók bebábozódnak, és belőlük lesz a lepkék második nemzedéke. A hernyók többsége azonban telelő gubót sző és áttelel.

Fő tápnövénye a lucerna, de károsítja a herét is. Leginkább ott szaporodik el, ahol több évig lucernamagot termesztenek.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Lucernahüvelymoly, 2011. március 1., 06:33 (CET)