Ugrás a tartalomhoz

Növények/N/Nádi boglárka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | N
(Ranunculus lingua szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2943 bájt

Növények

Nádi boglárka

Nádi boglárka
Nádi boglárka
Nádi boglárka
(Ranunculus lingua, Syn: -)
Más neve(i): -


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2016)}}
A nádi boglárka a boglárkavirágúak rendjébe, ezen belül a boglárkafélék családjába tartozó faj.
Eurázsiában őshonos, a nedves élőhelyeket kedvelő ritka növény. A természetes nedves élőhelyek fogyatkozása és eltűnése miatt a nádi boglárka is veszélybe került, Magyarországon védett faj.
Eurázsiai faj (Európa, Kazahsztán, Szibéria, Észak-Kína). Elsősorban a sík- és dombvidéki területeken él. Magyarországon a Dráva mentén, Balatonnál, Kisalföldön, Duna-Tisza közén és Észak-Alföldön található meg. Ritka.
Nedves, vízzel borított, tápanyagban gazdag élőhelyeken él: nádasok, magas sásosok, fűzlápok, mocsarak, folyó-, árok- és tópartok
A nádi boglárka évelő lágyszárú növény, 60-120 cm magas, vastag (10 mm átmérőjű) felálló szára van, ami hengeres és üreges. A szár a föld alatt rizómában folytatódik, tarackoló, a gyökerek a rizómából erednek. A szára alig vagy csak gyengén elágazó, csupasz vagy gyengén szőrözött.
A levelek ülők, szórtan helyezkednek el a száron. A levéllemez tagolatlan, a levelek hosszúkás lándzsa alakúak, ép vagy nagyon gyengén fogacskás szélűek, 10-20 cm hosszúak,1-2 cm szélesek.
Májustól augusztusig virágzik. A virágok tipikus élénksárga boglárka virágok, melyek 3-13 cm hosszú kocsányokon ülnek, a szirmok 15-20 mm hosszúak. A száron ernyős virágzatban 3-4, legfeljebb 5 virág ül. A virágok egylakiak, sugár-szimmetrikusak. A többi boglárkaféléhez hasonlóan sok termője és sok porzója van, a portokok hosszúkásak.
A termőkből sok terméske alakul ki, melyek 2-3 mm hosszúak és 1,5-1,8 mm ármérőjűek, a terméske végén egy rövid csőr is kialakul.
Nedves, vizes élőhelyeken élő faj. A szár üregessége a növény oxigén ellátását segíti amikor víz borítja az élőhelyét. A virágok rovarbeporzásúak (legyek, bogarak). A terméseket a víz képes terjeszteni. Ivartalanul is képes szaporodni a rhizomák segítségével.

Hasonló fajok

Békaboglárka (Ranunculus flammula) - Ennek a boglárka fajnak is tagolatlan levelei vannak, de kisebb termetű és a szára inkább fekvő, illetve a leveleknek hosszabb levélnyelve van.


Lásd még: Gyógyhatása


Magyar Wikipédia: Nádi boglárka
A Wikimédia Commons tartalmaz Nádi boglárka témájú médiaállományokat.