Növények/V/Vetési boglárka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | V
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1476 bájt

Növények

Vetési boglárka

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövény listaGyógynövény terápiákNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajok • • FajtalistákMit-mihez használunk

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Vetési boglárka


Vetési boglárka
(Ranunculus arvensis, Syn: -)
Más neve(i): -


A vetési boglárka a boglárkavirágúak rendjébe, ezen belül a boglárkafélék családjába tartozó faj.
Az eredeti előfordulási területe Európa volt, azonban betelepítették Észak-Amerikába és Ausztráliára is, ahol gyorsan inváziós fajjá vált.
Ez a boglárka 20–40 centiméter magas, egyéves növény. Szára mereven felálló, felső része ágas. A tőlevelek hosszú lapát alakúak, háromosztatúak vagy épek és csak csúcsuk bemetszett, a szárlevelek rövid nyelűek. A szár csúcsa bogas elágazású, az elágazások végén ülnek a virágok. A virág 1,5-1,8 centiméter átmérőjű, citromsárga. A csésze zöldes, tojásdad, a kocsánnyal együtt szőrös.
Manapság főleg a szántóföldeken található meg. Eredetileg a mezők és nedves területek növénye. Május-június környékén virágzik.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Gyógyhatása

Magyar Wikipédia: Vetési boglárka


A Wikimédia Commons tartalmaz Vetési boglárka témájú médiaállományokat.