Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Burgonyabogár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 5644 bájt

Kertészet

Burgonyabogár

Krumplibogár peték, a növény levelének alsó részén
Krumplibogár lárvák
Burgonyabogár
(Leptinotarsa decemlineata, Syn: L. multilineata, Chrysomela decemlienata, Doryphora decemlineata)
Más neve(i): krumplibogár vagy kolorádóbogár.


A burgonyabogár a rovarok osztályának bogarak rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak alrendjébe és a levélbogárfélék családjába tartozó faj.
A kifejlett bogár 9-12 milliméter hosszú és 4-7 milliméter széles, ovális alakú, hátoldala erősen domború. A repülésre alkalmas egy pár recés szárnyat kemény kitinpáncél szárnyfedők takarják. Ezek élénksárgák, öt-öt fekete csíkkal, innen is a latin neve: decemlineata, ami tízcsíkosat jelent. A csíkok olykor középtájon összeérhetnek, ily módon H alakú mintát képezve, illetve néha a szomszédos sávok teljes hosszukban is összeolvadhatnak. A lárva hossza az utolsó, bábozódás előtti stádiumban elérheti a 15 millimétert is. A báb narancsvörös, narancssárga vagy okkersárga, 7-9 milliméter hosszú.
Az ivarérettséget hathetes korában éri el. A párzási időszak tavasz végétől késő nyárig tart. A nőstény, a 2500 petéjét 20-80-as csomókban rakja le, a növények levelein. A petéből való kifejlődés 10-14 napig tart. Kikelés után, a lárva pirosas-rózsaszínű fekete pettyekkel, később sárgává válik. Két-három hét alatt teljesen kifejlődik, ezután a földbe ássa magát és bebábozódik. Rögtön a kikelés után rágni kezd. Egy nyáron akár három generáció is kifejlődhet.
A burgonya legjelentősebb kártevője, mind a lárva, mind a bogár károsít. A kártétel májustól augusztusig látható. Mind a bogár, mind a lárva a zöld növényi részeket pusztítja. Augusztusban néha a felszínre került gumókat is megrághatják.
Legkedveltebb tápnövénye a burgonya, de előszeretettel fogyasztja más burgonyafélék levelét is. :Teljes értékű tápnövénye még a padlizsán, a dinnyelevelű csucsor (Solanum heterodoxum) és a Solanum lacimiatum. Az imágók kártétele előfordulhat a paradicsomon és a ördögcérnán is, míg paprikán csak ritkán fordul elő. Kísérleti és megfigyelési adatok szerint szívesen táplálkozik a vadon termő burgonyafélék közül a nadragulyán és a beléndeken is, ezeken a teljes fejlődési szakasza végbemehet.
Más vadon élő burgonyafélék legfeljebb az imágók számára nyújtanak táplálékot, a lárvák nem élnek meg rajtuk (ilyen például a csattanó maszlag), vagy éppen teljesen védettek a faj kártételével szemben (mint például a csüngő belénd Farkasbogyó (Scopolia carniolica) vagy a zsidócseresznye). A díszdohányok kivételével a dohányfajok és a petúnia ugyancsak ellenállóknak tekinthetők a burgonyabogár kártételével szemben.
Veszélyes károsító, mindenképpen védekezni kell ellene, mert védekezés nélkül akár 70-80%-os kárt is okozhat. Évente két nemzedéke van. Az első nemzedék májusban jön elő és kezd károsítani, a második nemzedék pedig június közepén-végén. A burgonyán kívül a paradicsomot is veszélyezteti.

Védekezés:

agrotechnikai: jó minőségű talaj-előkészítéssel, megfelelő műtrágyázással gyors, egyenletes kelés érhető el. A tábla gyommentesen tartása, a vad Solanaceae növények irtása csökkenti a kártevő felszaporodását,
mechanikai: házi-kertben a tojáscsomók összeszedhetők, megsemmisíthetők.
kémiai: az inszekticid vetőgumó-csávázás védelmet nyújt a burgonyabogár-imágók és -lárvák ellen. Állománykezelés során a kelő, fiatal lárvák ellen hatékony a védekezés, a lárvák és bogarak megnövekedett ellenálló képessége miatt a szerrotáció elengedhetetlen. Integrált védekezéskor környezetkímélő és biopreparátum-készítmények alkalmazhatók.
– A gyorsan, erőteljesen fejlődő növény kevésbé sínyli meg a kártételt. (Ezt a burgonyagumó ültetés előtti előhajtatásával és időben való kiültetésével, valamint jó agrotechnikával segíthetjük elő.) A burgonyával rokon gyomnövények irtása is gyérítheti a kártevők számát.
– Biológiai védekezésként hagymaféléket ültethetünk a burgonyák közzé, vagy közvetlen mellé, így a máshol kifejlődött bogarak kevésbé találják meg az ültetvényünket.
Rovarölő szerekkel legeredményesebben a fiatal lárvák ellen védekezhetünk. Figyelni kell a sárga petéből történő kikelést és ha ez tömegessé válik, lehet elvégezni a kezelést. Szükségessé válhat a védekezés megismétlése.


Magyar Wikipédia:Burgonyabogár

Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények
A Wikimédia Commons tartalmaz Burgonyabogár témájú médiaállományokat.