Kertészet/Tünethatározó/Alternáriás betegség

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2130 bájt

Kertészet

Alternáriás betegség

Alternaria solani
A burgonya alternáriás betegsége
(Alternaria porri Fusarium sp. solani, Syn: (Syn: {{{2}}}, )

Gombabetegség.

Tünetek

Az elöregedő leveleken és száron koncentrikus foltok, sötétbarna bevonattal.
A foltok berepedeznek.
A gumón ráncosodó foltok, szöveti elhalás figyelhető meg.

Terjedés

a fertőzés meleg, száraz, de párás időben a fertőzött gumóból, növénymaradványokból indulhat.
A betegség világszerte elterjedt, jelentőségét gyakran alábecsülik. Fogékony fajtákon a lombozat idő előtti pusztulását és akár 20–50%-os terméscsökkenést is okozhat. A két faj közül az A. solani agresszívebb. Gazdanövénykörébe a burgonyán kívül a paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, káposzta, uborka és számos burgonyaféle (Solanaceae) gyomfaj tartozik.
Először az alsó, idősebb levelek fertőződnek, innen terjed át a betegség a felső levelekre.
A leveleken apró barna vagy fekete pontok jelennek meg, amelyek kedvező körülmények között tovább növekszenek, és gyakran klorotikus sávval határoltak. A foltok szabálytalan alakúak, sokszor szögletesek. A nagyobb léziókon belül koncentrikus körök láthatók. A gumón barna, szabálytalan alakú foltok jelennek meg, amelyek a húsba mélyen behatolnak. A folt több cm átmérőjű is lehet, és alatta a hús korhadt, morzsalékos.
A gomba növényi maradványokon és a gumókban telel át, több évig is életképes lehet. A lombot és a gumót is fertőzi. Konídiumai széllel és esővel terjednek. A konídiumtermelésre az optimális hőmérséklet 22–23 °C, a minimum 10 °C, a maximum hőmérséklet 30 °C. A burgonya idősebb korában fogékonyabb, fertőzésre a gumókötés időszakától kell számítani. Terjedésének kedvez a nedves és száraz periódusok váltakozása.

Védekezés:


A Wikimédia Commons tartalmaz Alternáriás betegség témájú médiaállományokat.