Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Rovarok/Szilva levélbolha

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 4097 bájt

Kertészet

Szilva levélbolha


[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|Szilva levélbolha]]

Szilva levélbolha
(Cacopsylla pruni, Syn: -)
Más neve(i): -


A kicsiny (testhossz 2,2 - 3,0 mm), kifejlett rovarok először világossárgák, majd narancsszínűek, végül a tél végén barnásfeketék.

Szányaik a csúcstól kezdődően barnás színezetűek. A fajazonosság biztonságos megállapításához rendszertani szakismeret, és megfelelő nagyítású mikroszkóp szükséges.

A rovar tápnövénye

szigorúan poligofág csonthéjas fajokon, pl. kajszibarack, szilva, legszívesebben a kökényen (Prunus spinosa) táplálkozik.
A szilva levélbolhának évente egy nemzedéke fejlődik ki, majd ez a nemzedék a tűlevelűekre áttelepülve keres menedéket az átteleléshez.

A kártétel Tél végén a fenyvesekből átrepül a csonthéjas gyümölcsfákra, ahol tojást rak. Májustól - július elejéig az új nemzedék itt táplálkozik.

Amint eléri az imágó állapotot, a rovar elhagyja a gyümölcsfákat.

Kárképe

a rovar nem szívogatásával okoz jelentős kárt, hanem azzal, hogy a European stone fruit yellows (ESFY) betegség fitoplazmáját terjeszti egyik növényről a másikra, amit meg kell előznünk.
Magyarországon egyre növekszik a fitoplazmával fertőzött kajszi és más gyümölcsösök száma. Az ESFY-vel fertőzött fákon a termés minősége romlik, termésveszteség várható és a termő fák életkora lerövidül, majd a fa teljes pusztulása következik be. Az ESFY legtipikusabb tünetei nyáron a levelek sárgulása és sodródása, télen pedig a szezonon kívüli növekedés, amely megnöveli a fagykárosodás kockázatát, mert a sarjadó rügyek nem ellenállóak a téli alacsony hőmérséklettel szemben. A beteg fák kezelése sikertelen, az ESFY betegséggel fertőzött fák 60–80%-os eséllyel elpusztulnak.
Egyetlen védekezési lehetőség a megelőzés, ehhez pedig ismerni kell a fertőzési forrásokat.

Hazai vizsgálatokban a begyűjtött szilva levélbolhák 14%-35%-a hordozta a fitoplazmát. Az átvitel szempontjából fontos, hogy milyen természetesen előforduló fitoplazma toleráns fajok veszik körül az ültetvényt, mint például a kökény, a cseresznyeszilva vagy mirabolán (Prunus cerasifera) és az elvadult szilva (Prunus domestica).

A színcsapdát a kajszi ültetvényben tavasszal az ágakra, 1,5 - 2,0 m magasságban helyezzük ki.
A csapdázás megkezdésének szokásos ideje március eleje. A CSALOMON® SZf/10 színcsapda szelektivitása: a szilva levélbolha fogására a fehér színű színcsapdák (SZf/10) sokkal hatékonyabbak, mint a levéltetvek, kabócák, stb. fogására szokásosan használt sárga szinűek.
A csapdára a szilva levélbolhán kívül sok más repülő rovar is odaragadhat. Fehér színű színcsapdát sikeresen alkalmaznak még számos más kártevő, pl. gyümölcsdarázs fajok (Hoplocampa spp.) jelzésére. (Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a gyümölcsdarazsakra célzottan kifejlesztett, PALf jelzésű csapdakészítményünk e fajokra jóval alkalmasabb!). A fehér szín még számos légyfajra is vonzó hatású.

A CSALOMON® színcsapda vonzóképessége

a rovarokat élénk fehér színével csalogatja össze.
Hatékonyságát kb. 6-8 hétig megőrzi, (a felület ragadósságától függően); ez általában elég az áttelelőnemzedék rajzásának megfigyeléséhez.
A későbbiekben a színcsapdát néhány hetente rendszeresen cserélni javasolt a megbízható előrejelzés érdekében.
A fehér színű SZf/10 színcsapdák sokkal több szilva levélbolhát fogtak, mint a sárga színűek.


Magyar Wikipédia:Szilva levélbolha

Termesztett gyümölcsök
Vadgyümölcsök
Déligyümölcsök
Gabonák
Zöldségfélék
Ehető gombák
Fűszerek
Gyógynövények
Fogyasztható növények
Dísznövények
Ipari növények
Festőnövények
Védett növények
Baktériumos betegségek
Gombabetegségek
Fitoplazmás betegségek
Peronoszpórafélék
A vírusos betegségekről
Vírusos betegségek
Nem fertőző betegségek
Férgek
Csigák
Rovarok
Lepkék
Kétéltűek
Emlősök
Adalékok
Csávázószerek
Gombaölő szerek
Gyomirtó szerek
Lemosó szerek
Rovarölő szerek
Talajfertőtlenítő szerek
Vadriasztó szerek
Egyéb szerek
Permetezési napló
Permetlé töménysége
Január
Február
Március
Április
Május
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
November
December
Gyomnövények

Forrás: Magyar Wikipédia: Szilva levélbolha

A Wikimédia Commons tartalmaz Szilva levélbolha témájú médiaállományokat.