Kertészet/Lepkefélék/Szalmaszínű sodrómoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2881 bájt

Szalmaszínű sodrómoly


Kifejlett szalmaszínű sodrómoly
A szalmaszínű sodrómoly hernyója
A szalmaszínű sodrómoly (Clepsis spectrana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrólepkefélék (Tortricidae) családjának egyik, hazánkban is honos faja.
Főleg Nyugat-, Közép- és Észak-Európában fordul elő, így Magyarországon is általánosan elterjedt.
Szalmasárga szárnyain szabálytalan alakú, sötétebb minták rajzolódnak ki. A szárny fesztávolsága 15–24 mm.
Egy-egy évben változó számú nemzedéke fejlődik ki – hazánkban általában kettő (Európa egyes vidékein egy, máshol három). Nálunk az őszi nemzedék hernyói félig kifejlett állapotban, száraz növényi részek között és egyéb rejtekhelyeken szőtt szövedékeikben telelnek át. Rügyfakadás után élednek fel, berágnak a friss hajtásokba, és összeszövik azokat. Gyors fejlődés után már április végén bebábozódnak, és a kikelő lepkék májusban rajzanak.
A nyári nemzedék is gyorsan fejlődik: ezek a lepkék júniusjúliusaugusztusban rajzanak. Petéikből még az ősszel kikelnek és L3–L4 állapotig fejlődnek a hernyók.
Mind a fás növények, mind a lágyszárúak közül számos tápnövénye ismert.

Hazánkban ismert tápnövényei:

Jelentősebb károkat okozott már Dél-Franciaország szőlőiben, Németországban a ciklámenben és a spárgában, Dániában az üvegházban nevelt rózsában, Hollandiában pedig a kelvirágban. Magyarországon csak egyszer észlelték kártételét: Szabadszálláson, 1967-ben a lucernát károsította.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szalmaszínű sodrómoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Szalmaszínű sodrómoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)