Kertészet/Lepkefélék/Ruhamoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1900 bájt

Ruhamoly

A ruhamoly (Tineola biselliella) a valódi lepkék (Glossoptera) alrendjébe sorolt ruhamolyfélék (Tineidae) családjának egyik legelterjedtebb, legközönségesebb képviselője.

Elterjedése, élőhelye

Ruhamoly

Az egész világon elterjedt (geopolita) kártevő faj, így Magyarországon is mindenütt megtalálható.

Megjelenése

Ruhamoly hernyója és szövedéke

A lepke szárnyának fesztávolsága 12–16 mm. Rendkívül könnyű felismerni jellegzetes színezetéről: első szárnya egyszínű, csillogó vagy áttetsző szalmasárga.

Életmódja

Magyarországon a szabadban évente két nemzedéke fejlődik ki; a lepkék repülési ideje áprilistól szeptemberig tart. Kifejlett hernyói telelnek át. Mivel fejlődése nem függ a nappal hosszától, fűtött lakásokban évente akár négy nemzedéke is felcseperedhet.

A hernyó állati eredetű, keratint tartalmazó anyagokon él, azokat károsítja. Fő tápláléka a gyapjúból készült ruhanemű, de megeszi az ágytollat, a matracok szőrtömését, a filcet stb. is. Lakásokban a padlózat repedéseibe hullott hajszálakon és törmeléken is megél. Hernyója a lepkehernyók többségétől eltérően lábatlan, és a táplálékából készített fonadékcsőben él.

Kártétele jól felismerhető a táplálékán szabálytalanul elszórt lukrágásokról, a világos ürülékcsomókról és a megrágott anyagból szőtt fonadékcsövekről.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Ruhamoly, 2011. március 1., 06:33 (CET)