Kertészet/Lepkefélék/Rügysodró tükrösmoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2727 bájt

Rügysodró tükrösmoly


Rügysodró tükrösmoly
Rügysodró tükrösmoly hernyói a szövedékben
A rügysodró tükrösmoly (Hedya nubiferana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrómolyfélék (Tortricidae) családjának Magyarországon is honos faja.
Európában, Kis-Ázsiában, a Kaukázusban és Szibériában honos, Észak-Amerikába behurcolták. Hazánkban mindenütt előfordul, de egyenetlen sűrűségben.
Feltűnően tarka lepke. Első szárnyának kétharmada fekete, egyharmada fehér, kék pikkelyekkel. A szárny fesztávolsága 15–21 mm.
Egy évben egy nemzedéke kel ki úgy, hogy az L2 vagy L3 fejlettségű hernyók telelnek át a fák koronájában, rejtett helyeken szőtt telelő gubókban. A hernyók rügyfakadáskor bújnak elő, a megpattanó rügyek csúcsán vagy a levelek csúcsai között behatolnak a rügyekbe, és kirágják azokat. Májusban bábozódnak. A lepkék rövid idő múlva kikelnek, és hosszan rajzanak. A petékből ugyancsak gyorsan kelnek ki a hernyók, és eleinte a levelek fonákját rágják, vagy a gyümölcsöt károsítják egy ráhúzott levél védelmében.
Polifág faj, amelynek hernyói a legkülönbözőbb fákon és cserjéken is kifejlődhetnek. Hazánkban nemcsak számos gyümölcsfán és cserjén nevelték ki, de a szamócán is. Főleg az almafát károsítja, de a nyár második felében egyéb gyümölcsök felületi rágásával is jelentős károkat okozhat.

A külföldi irodalom tápnövényeként megnevez erdei fákat is:

Gazdasági jelentősége időben és térben változó; időnként a gyümölcsösök tavaszi molylepkeegyüttesében fontos kártevő lehet.
A Wikimédia Commons tartalmaz Rügysodró tükrösmoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Rügysodró tükrösmoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)