Kertészet/Lepkefélék/Mogyorómoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2294 bájt

Mogyorómoly


Tortricidae - Cydia amplana.-1.JPG
Tortricidae - Lathronympha strigana.jpg
A mogyorómoly (Cydia amplana avagy Laspeyresia amplana) a valódi lepkék alrendjébe tartozó sodrólepkefélék (Tortricidae) családjának egyik faja.
Európában egészen az Uralig, a Krímig és a Kaukázusig, továbbá Kis-Ázsiában honos faj. Közép-Európában a C. a. molybdana alfaja él – hazánkban a bokros, erdős hegy- és dombvidékeken.
Vörösesbarna szárnyának belsejét középtájt szabálytalan alakú, sárga folt élénkíti. A szárny fesztávolsága 16–20 mm.
Évente egy nemzedéke kel ki. A fejlett hernyók telelnek át a talajban szőtt gubójukban. A lepkék július–augusztusban rajzanak, és a tápnövény éretlen termésére rakják petéiket. A kis hernyó még azelőtt berágja magát a termésbe, hogy annak héja el tudna fásodni. A sziklevél-kezdeményben készített járatát szövedék, ürülék és rágcsálék tölt ki. A hernyó távozása után a termés oldalán 1,5–2 mm-es nyílás marad.

Hazai tápnövényei:

Lehet, hogy megél a dión és a mandulán is. Ha tömegesen támad, a mogyoróban érdemleges kárt okoz.


Forrás: Mogyorómoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)}}

Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A Wikimédia Commons tartalmaz Mogyorómoly témájú médiaállományokat.