Kertészet/Lepkefélék/Mezei gabonamoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1969 bájt

Mezei gabonamoly

Tölts fel egy saját képet

A mezei gabonamoly (Sitotroga cerealella) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sarlósajkú molyfélék (Gelechiidae) család 245, hazánkban is honos fajának egyike.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Az egész Földön elterjedt faj, így Magyarországon is gyakori. Magyar nevére rácáfolva szinte kizárólag raktári kártevő, amely komoly károkat okoz, és ezért hazánkban veszélyes kártevőnek számít.

Megjelenése[szerkesztés]

Szárnyai fényes szalmasárgák, fesztávolságuk 13–20 mm.

Életmódja[szerkesztés]

Hazánkban általában évi 1–3 nemzedéke van, de meleg raktárakban 5–12 is lehet.

A hernyók elsősorban a raktározott gabonát károsítják, de nem vetik meg a raktározott rizst és kukoricát sem. A garmadában tárolt gabonát 15–20 cm mélységig károsítja; a felszínen nem sző pókhálószerű szövedéket. Kártétele különösen feltűnő a csöves kukoricán, ahol a szemeken látható apró lukak utalnak a kirajzott lepkékre. Gabonán és morzsolt kukoricán kártétele a gabonazsizsikéhez hasonlít, mert a hernyó a szemek belsejében fejlődik. Megkülönböztető szempont, hogy lepkék a magból kiálló bábhüvelyt hagynak maguk után, amit a gabonazsizsik nem tesz. Rizsen is hasonló a kártétele, de a mezei gabonamoly csak a hántolatlan (pelyvás) rizst károsítja, míg a rizszsizsik csak a hántolt rizsben él.

A kártétel a raktárak rendszeres nagytakarításával (legalább évenként) jelentősen csökkenthető. A lepkéket a feromoncsapdák jól kimutatják.


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Mezei gabonamoly, 2011. március 1., 06:33 (CET)