Kertészet/Lepkefélék/Magyar boglárka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2551 bájt

Magyar boglárka

Magyar boglárka nősténye

A magyar boglárka (Iolana iolas) a boglárkalepkék (Lycaenidae) családjába tartozó lepkefaj. A Mediterráneumban, a Balkánon, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, a Transzkaukázusban található meg. Kis kolóniákban él, az egyedek szívesen vándorolnak, ezért előfordulása alacsony sűrűségű. Magyarországon igen ritka, csak a Dunántúl igen meleg és száraz mészkőhegyeinek déli oldalain, erdős-sztyeppeken, karsztbokorerdők szegélyein, tisztásain fordul elő[1]. Jelentős állományai élnek a Mecsekben, a TubesMisinaTettye tömbben[2], bár a feketefenyő-telepítések[3] károsították tápnövényeinek állományát, az építkezések pedig élőhelyeit veszélyeztetik.[4] Védett állat, eszmei értéke 50 000 Ft.

Hernyója kizárólag a pukkanó dudafürtöt (és más Colutea-fajokat) fogyasztja. Az imágó is gyakran a pukkanó dudafürt virágaiból táplálkozik, levelein pihen vagy rejtőzik el a tűző nap elől.

Igen nagy termetű. A hím szárnyainak fesztávolsága 18-21 mm. A szárnyak színe egyszínű kék, finom fekete keretben a hím, szélesebb fekete keretben a nőstényeknél; a fonák hamuszürke, az elülsőn szemfoltok, a hátulsón fekete pöttyök találhatók[5]. A kirepülés ideje földrajzi helytől függően május-június.

him


  1. Bálint, Zs., 1996: A Kárpát-medence nappali lepkéi 1. Pillangófélék, fehérlepkefélék, boglárkalepke-félék, mozaiklepke-félék. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest, 183 pp, 12 pls.
  2. Balogh, I. (1978): A Mecsek hegység lepkefaunája (Lepidoptera) – Folia Entomologica Hungarica XXXI. 2. 53-78 p.
  3. Uherkovich, Á. (1978): Adatok Baranya nagylepkefaunájának ismeretéhez VIII. Mecseki karsztbokorerdők nagylepkéi (Lepidoptera) – A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve XXII. 61-72 p.
  4. Fazekas, I. (2005): A Mecsek hegység védett lepkefajai – Folia comloensis 14. 3-44 p.
  5. Magyar Lepkészeti Egyesület: Iolana iolasForrás:

Magyar Wikipédia:, Magyar boglárka, 2011. március 1., 06:33 (CET)