Kertészet/Lepkefélék/Lonc-csüngőlepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1601 bájt

Lonc-csüngőlepke


Lonc-csüngőlepke
A lonc-csüngőlepke (Zygaena lonicerae) a rovarok (Insecta) osztályába, a lepkék (Lepidoptera) rendjébe és a csüngőlepkefélék (Zygaenidae) családjába tartozó faj.
Az elülső szárny hossza kb. 1,6 cm, valamivel nagyobb, mint legtöbb hasonló rokona. Öt vérpiros foltja van, a középsők sohasem olvadnak össze, de a szárnytőnél levő pettyek egybefolyhatnak.
Száraz bozótosokon, napos hegyoldalak, irtásokon és erdei tisztásokon, réteken fordul elő szinte egész Európában. Nálunk még gyakori, de nyugaton sok helyütt megfogyatkozott. Június végétől augusztus végéig, a meleg déli órákban szívogatja a virágokat. A hernyók tápnövénye a szarvaskerep (Lotus corniculatus) és más rokon fajok.


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lonc-csüngőlepke témájú médiaállományokat.

Forrás: Lonc-csüngőlepke

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)}|}


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége