Kertészet/Lepkefélék/Lisztilonca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1917 bájt

Lisztilonca


Lisztilonca
Pyralis.farinalis.7378.jpg
A lisztilonca (Pyralis farinalis) a valódi lepkék közül a fényiloncafélék (Pyralidae) családjában a valódi fényiloncák (Pyralinae) alcsaládjába tartozó háztartási kártevő.
Az egész északi félgömbön elterjedt; egész Magyarországon közönséges. Az őrleményeket károsító molylepkefajok közül ez az egyik leggyakoribb.
Nagyon tarka lepke; szárnyát barna, szürkén és sárga sávok, foltok díszítik. A szárny fesztávolsága 20−26 mm.
Nálunk évente 2–3 nemzedéke nő fel. Szabadban a lepkék áprilistól egészen szeptemberig rajzanak. A lepke éjszaka repül, a mesterséges fény erősen vonzza. Nappal csak felszínesen rejtőzik, könnyen felzavarható.
A hernyó elsősorban a raktározott lisztféleségeken él, de megtalálható gabonafélékben és egyéb szárított növényekben is. Sűrű szövedékből csövet készít magának, ami feltűnővé teszi kártételét. Jóval több lisztet sző össze maga körül, mint amennyit megeszik. Tömegesen jelentkezve a lisztet emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lisztilonca témájú médiaállományokat.

Forrás: Magyar Wikipédia Lisztilonca

Papp László Zootaxonómia. (1996).,
Györffy Gyögy & Hornung Erzsébet: Állatrendszertani gyakorlatok. JATE Press Szeged (1987).
,
Peterson, Mountfort & Hollom: Európa madarai. Gondolat, Bp. (1977)

2011. március 1., 06:33 (CET)|}


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége