Kertészet/Lepkefélék/Közönséges ökörszemlepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2224 bájt

Közönséges ökörszemlepke

Aphantopus hyperantus knautia arvensis pl.jpg

A közönséges ökörszemlepke (Aphantopus hyperantus) a valódi lepkék alrendjébe tartozó tarkalepkefélék (Nymphalidae) családhoz tartozó faj.

Jellemzői

Aphantopus hyperantus.2562.jpg

Sötétbarna lepke, fekete, sárgásbarna színnel keretezett szemfoltokkal, amelyek a fonákján erősebben, felszínén gyengébben rajzoltak. A szemfoltok száma és színe erősen változékony. Fonákján a szemfoltoknak fehér pupillájuk van, ami a világos keretet még jobban kihangsúlyozza.

Hasonló faj az ezüstsávos szénalepke (Coenonympha oedippus), de annak fonáka inkább sárgásbarna, mint szürkésbarna.

Élőhelye

Változatos típusú helyeken él. Különösen nedves réteken, erdővágásokban gyakori, de virágos mezőkön, utak mentén, hegyvidéken 1500 méter magasságig.

Elterjedése

Európa, a 64. szélességi körig, de hiányzik Észak-Angliából és Skandináviából. Délen az Ibériai-félsziget nagy részén sem él, de már a Pireneusokban elterjedt. Nem található Olaszországban, Görögországban és az Égei-tenger szigetein. A Kárpát-medencében elterjedt.

Gyakorisága

Sok helyütt gyakori, némely nyáron kifejezetten közönséges. A lepkék lassan, a fű között „szökdécselve” repülnek. Ahogy letelepszenek, rögtön összecsukják a szárnyukat.

Repülési ideje

Egynemzedékes, júliustól augusztusig.

Hernyója

Szeptembertől májusig, a hernyó áttelel. A fű között barnásszürke színezete és és finom hosszanti csíkozottsága miatt észrevehetetlen.

Tápnövénye

Ősszel frissen kikelt hernyó alig táplálkozik, mivel szeptemberre tápnövényei kiégnek. Tulajdonképpen tavasszal, amikor a különböző sás- és fűfélék friss hajtásai előbújnak, kezdi meg igazi életét. Éjjel táplálkozik.

Forrás:

Magyar Wikipédia:, Közönséges ökörszemlepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)