Kertészet/Lepkefélék/Kökényszövő sodrómoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2283 bájt

Kökényszövő sodrómoly


Kökényszövő sodrómoly
A kökényszövő sodrómoly (Archips xylosteana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrólepkefélék (Tortricidae) családjának egyik, hazánkban is honos faja.
Ez a palearktikus faj egész Európában, valamint Ázsia északi részén egészen Japánig terjedt el.
Hazánkban megtalálható mindenütt, de főleg a domb- és hegyvidékeken.
Szárnya barnán tarkázott; a szárny fesztávolsága 14–22 mm.
Évente egy nemzedéke kel ki, a petecsomók telelnek át fatörzseken és vastag gallyakon. Tavasszal a kis hernyók az ágcsúcsok fakadó rügyeibe rágnak be. A kinyílt leveleket hámozgatják, majd a csúcsuktól kezdve hossztengelyükre merőlegesen felgöngyölítik őket, és a levélhenger védelmében táplálkoznak. A rajzás nyár elejére esik. A lepkék nappal többnyire a növények között tartózkodnak, és alkonyatkor kelnek szárnyra. A párzás egész éjszaka tart, közben a fák nedveivel, mézharmattal és más édes nedvekkel táplálkoznak.
A kökényszövő sodrómoly polifág faj. Számos lombos fán megél, de lágyszárúakon is képes felnőni. A tavaszi molylepke-együttes többé-kevésbé állandó tagja. Erdős vidékeken a gyümölcsösökben (alma, körte, szilva, cseresznye okozhat kisebb károkat, de érdemleges gazdasági jelentősége nincs.
A Wikimédia Commons tartalmaz Kökényszövő sodrómoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Kökényszövő sodrómoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)