Kertészet/Lepkefélék/Fenyőilonca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2036 bájt

Fenyőilonca


A fenyőilonca (Rhyacionia buoliana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrómolyfélék (Tortricidae) családjának Magyarországon is honos faja.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Rhyacionia buoliana hernyója

Eredetileg európai faj, de már Észak- és Dél-Amerikába is behurcolták. Magyarországon a fenyőfák közelében mindenütt megtalálható.

Megjelenése[szerkesztés]

Téglavörös szárnyát ezüstösen csillogó fehér minták díszítik. Hátsó szárnya egyszínű vörösesszürke. A szárny fesztávolsága 17–24 mm. A fiatal hernyó sötétbarna, később némileg világosabb lesz. A feje fekete; feketés nyakpajzsát finom barázda osztja ketté. Torlábai sötétek.

Életmódja[szerkesztés]

Egy évben egy nemzedéke kel ki úgy, hogy a hernyók telelnek át a fenyőrügyekben. Tavasszal a hernyók a rügykoszorúban szövedék alatt rágják a rügyeket, majd beeszik magukat a hajtásokba. A kirágott vezérhajtás letörik vagy „postakürt” alakra torzul. A hernyók június közepén–végén piszkos sárga-barna bábbá alakulnak a hajtásban. A lepkék a június végén–júliusban rajzanak, amikor az erdei fenyő májusi hajtása már megfásodott.

Petéit a fiatal fenyők tűhüvelyeire rakja a rügykoszorú körül. Még az ősszel kikelnek a hernyók, és megrágják a rügyeket, amikből ennek következtében némi gyanta tör elő.

A károsított, eltorzult alakú fenyőfák eladhatatlanok.Forrás:

Magyar Wikipédia:, Fenyőilonca, 2011. március 1., 06:34 (CET)