Kertészet/Lepkefélék/Cseresznyeilonca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1771 bájt

Cseresznyeilonca


Cseresznyeilonca
A cseresznyeilonca (Archips crataegana) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó sodrólepkefélék (Tortricidae) családjának egyik, hazánkban is honos faja.
Ez a palearktikus faj egész Európában, Ázsia északi részén egészen Japánig és Észak-Afrikában terjedt el. Magyarországon mindenfelé megtalálható.
Szárnyán világos és sötétebb barna foltok váltakoznak. A hímek szárnyának fesztávolsága 22–24 mm, a nőstényeké 24–28 mm.
Egy évben egy nemzedéke kel ki úgy, hogy a peték telelnek át fatörzseken és vastag gallyakon. A hernyók rügyfakadáskor a korona felső részén berágnak a rügyekbe, majd a levelek fonákján táplálkoznak. Áprilisban bábozódnak és május második felében rajzanak.
Ez a polifág faj számos gyümölcsfán, erdei fán és cserjén megél. Többé-kevésbé állandó tagja a tavaszi molylepkeegyüttesnek, de gazdasági jelentősége nincs.
A Wikimédia Commons tartalmaz Cseresznyeilonca témájú médiaállományokat.

Forrás: Cseresznyeilonca

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935