Kertészet/Lepkefélék/Aranyló gyökérrágólepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2031 bájt

Aranyló gyökérrágólepke


Aranyló gyökérrágólepke
Az aranyló gyökérrágólepke (Phymatopus hecta) a valódi lepkék alrendjébe tartozó gyökérrágó lepkefélék (Hepialidae) családjának egyik, a Kárpát-medencében is előforduló, bár meglehetősen ritka faja.
Jellemzően hegyvidéki, eurázsiai faj. A Kárpát-medencében a Magyar Középhegység magasabb pontjain többfelé is megtalálták, de mindenhol ritka.
Nagy termetű molylepke; szárnyának fesztávolsága 32–38 mm. A hím első szárnya élénk vörösessárga, csillogó világossárga rajzolattal, a nőstényé világos vöröses-szürke és a rajzolat nem csillog. A hím hátsó szárnya barnásszürke, a nőstényé világos szürkésbarna.
Életmódjáról kimondottan keveset tudunk. Valószínűleg két év alatt fejlődik ki, és a hernyója a növények gyökerében él. A lepke a nyár elején, május–júniusban rajzik. A bükkös erdőkre jellemző faj: az imágó szívesen ül meg a fatörzseken, és a bükk kérgén könnyű észrevenni.

Nem szerepel a w:Vörös listán. Magyarországon nem védett.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aranyló gyökérrágólepke témájú médiaállományokat.

Forrás: Aranyló gyökérrágólepke

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)|}


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége