Heraldikai lexikon/Rejtvénycímer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Jump to navigation Jump to search

Névváltozatok:

fr: armoiries à enquerir, armoiries à enquerre, armes faulses, de: Rätselwappen, cs: erby záhadné

vetuſtas tabida: sorvaſtó régiség (Pápai/Bod 605.), decoloratio: színtelenedés, színtelenítés, decoloratus: roſzſzúl-festett, színetlénedett, decoloro: meg-ſzínetlenítem (uo. 184.), firmitas coloris: színe meg-tartás (uo. 275.)


Rövidítések

A rejtvénycímer olyan címer, mely vét a heraldikai Heraldikai lexikon/színtörvény ellen és ezért nehéz eldönteni, hogy tulajdonképpen milyen színek is szerepelnek benne.

Mivel a régi címerábrázolásokon a színek idővel módosulnak, kifakulnak, gyakran rendkívül nehéz feladatot jelent az eredeti színek meghatározása. Egykor a címeres leveleken és más egyedi ábrázoláson valódi aranyat és ezüstöt használtak a megfelelő címerrészeken, ami a színek változása miatt ma már sok fejtörést okozhat. Az Heraldikai lexikon/arany például a fakulás miatt vörösesebb lesz, az Heraldikai lexikon/ezüst pedig az oxidáció miatt megkékül, Heraldikai lexikon/szürke lesz vagy megfeketedik. Ami a képeken fekete, az lehetett ezüst vagy cinóber. Ezek a levegő kéntartalmának a hatására elsötétülnek. Használtak rézoxid alapú festéket a zöldeskék színeknél, lápisz lazurit a kéknél, kármint a pirosnál és valódi bíbort a bíbornál. Ezen színek jóval tartósabbak.


Rejtvénycímer.PNG

A fenti képen a magyar címer ezüst sávjainak megfeketedési folyamata látható különféle címeres leveleken. A család neve mellett a címeres levél kiállításának éve van feltüntetve. Fent a címerek időrendben szerepelnek, alul az oxidáció előrehaladottsága szerint. Látható, hogy a megfeketedés nem pusztán az idő függvénye (bár ez számít a legfontosabb faktornak), hanem befolyásolja a felhasznált anyag minősége, a tárolás körülményei, stb. is.

A régebbi időkben gyakran előfordult, hogy egy régi ábra alapján a címert, helytelen módon, már a romlott színnel rajzolták meg újra, mivel nem ismerték az eredeti színeket. Részben ez lehet az oka az olyan Heraldikai lexikon/antiheraldikus Heraldikai lexikon/színek megjelenésének is a Heraldikai lexikon/címertanban, mint a Heraldikai lexikon/barna vagy a Heraldikai lexikon/szürke.

Lásd még:[szerkesztés]

http://www.magyarvagyok.com/kultura/tortenelmi//6141-Tortenelmi-zaszlok.html

Heraldikai lexikon/színek