Gyógynövény/Kivonatok/Száraz belladonna

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2922 bájt

Gyógynövény

Száraz belladonna

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Száraz belladonna
(Atropa belladonna, Syn: -)
Drog Extractum belladonnae siccum, (Ph. Hg. VIII.)
Más neve(i): Nadragulya, maszlagos nadragulya (bella-donna), álomhozófű, farkasbogyó, farkascseresznye, mérges cseresznye, bolondítófű, szép asszony füve, veszett fű, ördögfű.


Jellemzők: világos vagy sötétbarna színű, jellegzetes szagú és ízű durva por. Kiszárítva kb. 1% atropinbázisban kifejezett alkaloidát tartalmaz.
Előállítás: a durván porított Belladonnae folium-ot 70%-os alkohollal perkoláljuk. A kivonatot vákuumdesztilláló készülékkel kb. ¼-re besűrítjük, majd a kihűlését követően azonos mennyiségű vizet adunk hozzá. A vizes oldatból kicsapódó klorofillt szűréssel távolíthatjuk el. Az így kapott kivonatban annyi laktózt oldunk, hogy a száraz kivonat 1% atropinbázisban kifejezett alkaloidát tartalmazzon.
Hatóanyag-tartalom: nagyobb mennyiségben l-hioszciamin, kisebb értékben atropin és szkopolamin. Az alkaloidok mind a drogban mind a kivonatban krizatropasavhoz kötötten fordulnak elő. Hő hatására a fő terápiás értékkel rendelkező l-hioszciamin racemizálódik, és atropinná alakul. Ezért a bepárologtatást és a szárítást légritkított térben kell végezni!
Tárolás: leparaffinozott üvegben vagy nedvességszívó anyag felett, fénytől védve.
Hatás: paraszimpatikus végkészülékeken bénító készítmény. Csökkenti a gyomornedv termelését, görcsoldó.

Felhasználás külsőleg

Kenőcs készíthető a nadragulyából, amelyet nehezen gyógyuló sebekre érdemes alkalmazni. : A népgyógyászatban régen borogatás készítettek belőle az emlőrák kezelésére.


Ellenjavallat: A nadragulya toxikus anyagokat tartalmazó növény, ezért nem előírás szerinti, túlzott, nagy mértékben történő alkalmazása mérgező lehet A mérgezés tünetei a folyamatosan tág pupillák, a bőrvörösödés, a láz és a rendszeres hangulatváltozás. Ilyen esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy elvégezhessen adott esetben egy gyomormosást! Terhes és szoptató nők számára tilos a fogyasztása! Zöld hályog, szapora szívverés és kitágult vastagbél fennálltakor ellenjavallt a bevitele!


Lásd még: A növényről Gyógyhatása Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Atropa belladonna
A Wikimédia Commons tartalmaz Száraz belladonna témájú médiaállományokat.