Címerhatározó/OSZ/N/T/v/M/pó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Címerhatározó‎ | OSZ‎ | N‎ | T‎ | v‎ | M
Hat. kulcs
OSZ (I.)
N (I. a.)
T (II.)
v (II. a.)
M (III.)
(IV.)
Ft (V.)
Mj (V.)
C (III.)
E (II.)
EGY (I.)
Mutató

Címerhatározó

Tudjuk, hogy a négyszer osztott (N) címer fő címermezőjének többféle (T) borítású alapján a fő mesteralak (M) pólya (pó). Az utolsó (V.) lépésben azt kell eldöntenünk, hogy a keresett címerben a pólya főtípusa (Ft), szokványos alakja található-e vagy pedig a pólya további megkülönböztető jegyekkel (Mj) is rendelkezik-e.

V. lépés: A négyszer osztott (N) címer fő címermezőjében a pólya (pó) főtípusa (Ft) vagy megkülönböztető jegyekkel (Mj) kiegészített változata található
Step V: The type of (main) charge(s) in the (main) field can be
a Regular type (Ft) Go→ or it has a special Attribute (Mj) Go→
(Definitions see below)

Alternatively, use the Index → for keyword search

Vissza←

A Címerhatározó alfabetikus tartalomjegyzéke
ABCCsDEFGGyHIJKLLyMNNyOÖPQ | RSSzTTyUÜVWXYZZs

V. lépés
A pólya (pó) főtípusú (Ft) →Tovább A pólya (pó) megkülönböztetett jegyű (Mj) →Tovább
A négyszer osztott (N) címer fő címermezőjében a pólya (pó) főtípusa (Ft) található
→Tovább

Vissza←

A négyszer osztott (F) címer fő címermezőjében a pólya (pó) megkülönböztető jegyekkel
(Mj) ellátott változata található
→Tovább

Vissza←

V. lépés
Példák a pólya főtípusaira (Ft) →Tovább Példák a pólya megkülönböztető jegyeire (Mj) →Tovább

Hullámos, meanderes, lebegő, kihegyezett, felül ormós, lékelt, széttolt, félig széttolt, fogas, homorú, léces, alul léces pólya

Egyszerű keresés a Mutatóban →

Címerhatározási gyakorlatok[szerkesztés]

Címerhatározási gyakorlatok
Tedd próbára a címerhatározási jártasságodat!
Szerezz gyakorlatot a címerhatározásban! Példaképpen megadunk egy-egy osztatlan, illetve osztott címert, valamint gyakorlásképpen két másik címercsoportot, melyekről nem közlünk semmi közelebbit. Ezeket neked kell meghatároznod (megállapítanod a címerviselő személyét). Kövesd végig a határozói kulcsokat, hogy megtalálhasd a címerek végső helyét a Címerhatározóban. Vissza←

A példaként megadott kezdeti címerek egyike sem tartozik ebbe a kategóriába.

Vissza←

Az összes pólya (pó) címer viselője[szerkesztés]

A Címerhatározó összes olyan címere, mely OSZ/N/T-alapon pólya fő mesteralakot tartalmaz (Ft és Mj típusok egyaránt). (A címerábrák ABC-sorrendjében.)

pólyák Tovább →

Főtípusok és megkülönböztető jegyek[szerkesztés]

A Címerhatározó összes olyan címere, mely OSZ/N/T-alapon a pólya valamelyik főtípusát (Ft) vagy megkülönböztető jegyét (Mj) tartalmazza. (A címerábrák ABC-sorrendjében.)

Step V: List of the escutcheons' main devices (the Hungarian heraldic terms alphabetically)

Armigers of the category Go→

pólya (Ft) Tovább →

hullámos pólya (Mj) Tovább →
Definíciók

Ebben a lépésben mindössze kétféle szempontot veszünk figyelembe: 1. az adott mesteralak a főtípust (Ft) képviseli-e, vagy 2. bármilyen tekintetben eltér-e a főtípustól, tehát rendelkezik-e valamilyen megkülönböztető jeggyel (Mj).

A mesteralak főtípusa (általában) egyenes osztóvonallal van megrajzolva (a főtípushoz számítjuk a mesteralak dimimutíváit és szélesebb változatait is), (általában) a pajzs közepén helyezkedik el és (általában) érinti a pajzs (valamelyik) szélét. Bármilyen másféle ábrázolásmód, amely ettől eltér, a mesteralak megkülönböztető jegyét képviseli (másféle mint egyenes osztóvonal, a középtől feljebb vagy lejjebb stb. található, nem érinti a pajzs szélét, tehát lebeg, csonka, lékelt, kihegyezett stb. stb.).

Nem számítanak megkülönböztető jegyeknek a mesteralakok diminutívái, száma, díszítése, borítása. Ezeket nem vesszük figyelembe sem a főtípus sem a megkülönböztető jegyek tulajdonságai között.

Nem megkülönböztető jegyek (főtípusok):

  • Diminutívák: A mesteralakok főtípusainak keskenyebb (kisebb) vagy nagyobb (szélesebb) változatai nem megkülönböztető jegyek, hanem mindannyian főtípusok. (Ilyen pl. a pólya szélesebb változata, a széles pólya és keskenyebb változata, a csík.)
  • Szám: Nem számít megkülönböztető jegynek, ha egy mesteralak (főtípusa) csak egyszer vagy többször fordul elő a pajzsban, illetve a mezőben.
  • Díszítés: A más címerábrákkal díszített mesteralakok nem megkülönböztető jegyek (pl. gyűrűkkel díszített pólya, oroszlán a harántpólyán stb.).
  • Szín: Különféle borítású címerábrák (egyféle borítású [E] és többféle borítású [T]) színezése nem képez megkülönböztető jegyet.
Mesteralakok: A. Főtípusok, B. Megkülönböztető jegyek. (A fenti kép az egyszerű címereknél (EGY) alkalmazott átvétele, de ugyanez vonatkozik az osztott és egyesített (OSZ) címerek fő címermezőjére is.)

Megkülönböztető jegyek:

  • Külön jegyek: Olyan megkülönböztető vagy járulékos jegyek, melyek a közönséges alakhoz képest valamilyen különleges változatot jelentenek. Ide tartoznak a különféle osztóvonalakkal megrajzolt mesteralakok stb.
  • Helyzet: A mesteralak olyan helyzete, mely nem a szokásos pózban vagy helyen (általában a pajzs közepén) található, hanem ahhoz képest eltérő pózban vagy irányban helyezkedik el (pl. felső helyzetű, alsó helyzetű, jobbra tolt mesteralak, alsópólya, felsőpólya, ferde pajzsfő/pajzstalp). A két járulékos jegy egymással is kombinálódhat (pl. felső helyzetű hullámos mesteralak).
  • Kiegészítő jegyek: Olyan jegyek, melyek a külön jegyekhez képest a mesteralakot további járulékos tulajdonságokkal ruházzák fel. A mesteralak lehet pl. az egyik végén csonka, kihegyezett, lebegő, a pólya lékelt, szegett, valamint a hullámos pólya lehet csonka is.
A megkülönböztető jegyek egymással is kombinálódhatnak (pl. hullámos jobbra tolt kihegyezett cölöp).
Példák
Az alábbi képek az egyszerű címereknél (EGY) alkalmazottak átvételei, de ugyanez vonatkozik az osztott és egyesített (OSZ) címerek fő címermezőjére is.

== - ==

Alaptípusok[szerkesztés]

Megkülönböztető jegyek[szerkesztés]

Szám[szerkesztés]

Hozzáadott jegyek[szerkesztés]

A hozzáadott jegyek a számmal és díszítéssel egymás között is kombinálódhatnak. Készíhető pl. két vörös, aranyliliomokkal bevetett, lékelt hullámos lebegő felsőpólya is.

Külön jegyek[szerkesztés]

A különféle vonalakkal megrajzolt lehetséges pólyákra lásd az osztóvonal címszót.

Helyzet[szerkesztés]

Kiegészítő jegyek[szerkesztés]

Díszítés és szerkezeti viszonyok[szerkesztés]
Borítás[szerkesztés]