A Hét Szakácskönyve/Tartósítás/Télére eltett zöld paszuly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

Télére eltett zöld paszuly

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat


A leggyengébb hártyátlan paszulyt a két végén meg kell tisztítani, forró vízben félig meg kell főzni, vigyázva, hogy egész puha ne legyen, mert úgy jó, ha a szál paszulyok épen megmaradnak.

A megfőzött paszulyt szitára szedjük ki habszedő kanállal, hogy ugyanabba a vízbe, a melyben főtt és a mely már forró, még több paszulyt is lehessen azonnal befőzni. Ha a paszuly kissé hűlni kezd a szitán, rakjuk be szépen bőszájú literes vagy nagyobb üvegekbe.

Készítsünk hozzá levet a saját levéből, a melyben főtt; szedjünk e léből edénybe néhány kanállal és sózzuk meg jól; továbbá ecettel a levet meg kell savanyítani és el kell jól elegyíteni, azután e paszulyos edényeket színig tele kell vele tölteni olyanformán, hogy a paszulyon felül még vagy két ujjnyi paszulytól ment üres lé legyen, mert főzés közben leapad s akkor hamarább elromlik.

Ha minden üveget megtöltöttünk, öntsünk a lé tetejére egy ujjnyi zsírt, kössük be hólyaggal jó szorosan, azután tegyük forró vízbe s főzzük ki jól vagy egy óra hosszáig.

Ekkor vegyük le a tűzről, fedjük be ruhával és hagyjuk a vízzel együtt kihűlni, azután elrakhatjuk.

– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.