Ugrás a tartalomhoz

A Hét Szakácskönyve/Pástétomok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

Pástétomok

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat

 

Ez a lap nem szerkeszthető

Szárnyas fehérje pástétomok

1. Megfőtt vagy sütött kappan- vagy pulyka
A mellet finom szitán áttörünk, hozzá olajat, citromlevet és 10 hámozott és áttört (passirozott) szardellát adunk és magas hegyes cipót alakítunk üvegtálon a masszából. Az egészet csillagszerűen szardíniákkal (úgy, hogy a farkuk felfelé álljon) befedjük és aszpikkal, kaviárral és tojással körözzük.
– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.(69. oldal)

2. Vegyes vágott-hús .
Libamelléből készítünk közönséges vágott-húst (kis zsemlyével, törött borssal, paprikával, zsírral, tojással, tetszés szerint hagymával is) ebből nyersen vékony hengert formálunk, e fölé rakunk pulykamellből készült vágott-húst, e fölé borjú-vágott-húst, e fölé tyúkmellből készült és a fölé marha-vágott-húst.
Ezt így megsütjük zsírban, sűrűn öntözve. Felszeletelve csíkos és igen szépen hat. ( Zsidó étel.)
– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.(69. oldal)

3. Mandulás pulykamell .
Szép nagy pulykának fehér húsát daráljuk meg és sóval, borssal, paprikával, reszelt veres és 1 cikk fokhagymával, 2 áztatott zsemlével és két egész tojással keverjük vagdalékká.
Keverjünk még bele tenyérnyi libamájat, 25 dkg finomra őrölt mandulát, az egész masszát varjuk bele nyakbőrébe és zsíron süssük szép pirosra. Melegen is jó, de hideg felszeltnek még jobb. (Zsidó étel.)
– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.(69 -70. oldal)