Ugrás a tartalomhoz

A Hét Szakácskönyve/Tészták/Zsiros lepény

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

Zsiros lepény

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat

Zsiros lepény


Tegyünk deszkára fél liter lisztet, két deci porcukort; csináljunk a cukor és liszt közepébe lyukat, öntsünk belé két deci jó tejfelt. Tegyünk még a lisztbe egy citromnak a levét és apróra vágott héját, három tojásnyi zsírt és három egész tojást is adjunk a keverékhez; ezeket mind együvé vegyítve gyúrjuk jól össze kissé lágy tésztává.

Egy darabot szakítsunk el a nagyobb tésztából és a nagyobb darab tésztát nyújtsuk ki fél ujjnyi vastagságúra. Tegyük tepsibe, kenjük meg eper ízzel vagy egyéb befőtt gyümölcscsel, a kisebbik darab tésztából sodorjunk reá kis ujjnyi vastag pálcácskákat, rakjuk a lekvárral bekent tészta fölé kockában, süssük ki lassú tűznél a sütőben. Ha gyenge pirosra megsül, borítsuk ki deszkára, vagdaljuk fel egy arasz hosszú és két ujjnyi keskeny szeletekbe, rakjuk kerek tálba, kockában egymás fölé helyezve jó magasra.

– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.