Ugrás a tartalomhoz

A Hét Szakácskönyve/Tészták/Zsemlye-morzsás darakockák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

Zsemlye-morzsás darakockák

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat

Zsemlye-morzsás darakockák


Két liter tejet tegyünk tűzre negyed kiló cukorral. Ha forró lesz, lassan keverve, főzzünk bele vaníliát és fél kiló nagy szemű darát. Ha kissé sok volna a tejben a dara, kevés forró vizet öntsünk bele. Eközben vigyázni kell, nehogy sok tejet öntsünk bele, mert a tejes darának jó keménynek kell lenni.

A darába, főzés közben, egy késhegynyi sót is tegyünk és mikor jól megfőztük, a tejben főtt darát borítsuk ki egy vízzel meglocsolt deszkára, azután - vizes kézzel - azon forrón lapítsuk el egészen simán és egyenlőn ujjnyi vastagra.

Az ellapított darát tegyük hűlni és mikor egészen meghűlt, vagdaljuk ki csinos - nem igen nagy - rézsútos kockákba; mártsuk meg felvert tojásban azután zsemlye-morzsában. Süssük ki forró bő zsírban, mind a két oldalát szépen megpirítva.

Ezt a tésztát éppen így kezelve lehet rizskásából is csinálni. Ha rizskásával van készítve, szokás apró körtealakban is formálni; de sokkal könnyebb és jobb is kockaalakban készíteni. E sütemény egyaránt jó frissen, hidegen valamint megmelegítve is. Tálaláskor fahajas porcukorral kell behinteni.

– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.