Ugrás a tartalomhoz

A Hét Szakácskönyve/Befőttek/Zöld ringló

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

Zöld ringló

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat


Minden szem ringlót gombostűvel lehetőleg sok helyen szurdaljunk össze Ha mind megszurdaltuk, tegyük buzgó forró vízbe, a melybe kevés timsót, pár kanál ecetet és egy gombostű-fejnyi kék-követ is tehetünk.

Ha jól felmelegedett a gyümölcs, vegyük tiszta meleg vízbe, fedjük be s a fedőt jól nyomtassuk le, hogy egy ringlót se maradjon ki a vízből, mert az, a melyik kimarad, azonnal megbarnul. Egy éjen át álljon befedve a vizében.

Másnap rakjuk üvegbe, jól megveregetve, hogy lehetőleg sok férjen egy üvegbe, mert a félig üres üveg rosszul néz ki. Öntsünk reá tiszta, igen jó édes szirupot; fél kiló cukorhoz annyi vizet használjunk, hogy 3 rendes üveg legyen vele tele. Kössük be marha-hólyaggal, és nem hólyagpapirossal, mert a marha-hólyag biztosabb. Főzzük ki ruha között csendesen forró vízben.

Csak addig kell főzni, a míg az üveg nyaka olyan forró, hogy a puszta kéz nem állja. Az így készült ringlónak soha sem hámlik le a héja; szép zöldes-sárga és kemény marad.

Akkor is így kell készíteni, ha sűrű cukorban akarjuk főzni.

– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.