A Hét Szakácskönyve/Befőttek/A cukros gyümölcsök

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

A cukros gyümölcsök

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat


Ezek mind egyformán készülnek. (Őszibarack, kajszibarack és a körte.)

Egy kiló cukorra öntsünk egy liter vizet, főzzük fel s ha buzog, öntsük rá a fedeles leveses tálba rakott gyümölcsre. A barackok sem nagyon érettek, sem zöldek ne legyenek. A körtét meg kell hámozni és külön tálba készíteni; máskülönben az íze felvegyül. A barackokat nem kell hámozni, csak magvát kell gondosan kis fakéssel kitaszítani, de úgy, hogy a barack szét ne bomoljon.

A forró cukrot a gyümölcsre kell tölteni és azonnal befedve, másnapig hidegen kell hagyni. A levet másnap kell leszűrni és megsűríteni forrón, ismét a gyümölcsre kell önteni. Ezt 8 napig kell ismételni, a míg leve már nem is lesz.

Ekkor a gyümölcsöt jó forró napra kell tenni, hogy egészen megszáradjon. Rakjuk üvegbe és az üveg száját vékony ruhával kössük be. (Mindenféle nagyobb fajta gyümölcsöt lehet így megszárítani: Ringlót, nagyüzem olasz szilvát, almát, fügét stb.)

– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.