Ugrás a tartalomhoz

A Hét Szakácskönyve/Ünnepi ebédek/Nagy vacsora télen

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

Nagy vacsora télen

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat

Első ételnek tálaljunk asztalra hideg halat aszpikkal és majonézzel díszítve. A halhoz sonkával is szolgáljunk, a melyet tojással, hagymával és torma morzsákkal díszítsünk fel. Ezután ropogósra sült bőrű malac pecsenyét adjunk, felvert galuskával és saláta káposztával.

Tészta lehet tehén-túrós-laska és csörge, vagy rongyos béles is. Pecsenyének liba-mell vad módra készítve tejfeles mártással és makarónival körítve; csemegének csokoládés és mandulás tészta gyümölcskenyér, szőlő, alma, körte és többféle befőtt gyümölcs, melyet sülthöz is kínálhatunk, mert sokan vannak, akik a sült mellé is szeretik az édes gyümölcsöt.

Kárpáti sajtot, vajat és retket is tegyünk az asztalra. A tea folytonosan és nagy kannában álljon mindenkinek rendelkezésére, egy pár teához való fél édes száraz tésztával. Ha még pazarabb ellátást akarunk kifejteni és késő éjjelig tart a vendégség, puncsot is készítsünk piskótával felszolgálva.

– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.