Ugrás a tartalomhoz

A Hét Szakácskönyve/Ünnepi ebédek/Nagy ebéd télen

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

Nagy ebéd télen

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat

Első fogás barna leves tejgaluskával; leves után: velős zsemlye szeletek és aszpikkal díszített hideg hal Főzelék: kolozsvári töltött káposzta. Pecsenye: libasült vegyes salátával és nyúlderék pácolva tejfeles mártással, citrom szeletekkel és makarónival körítve. Tészta: fánk és fél iróstészta, barackkrém körítve mogyoró csókocskákkal, csokoládés édes tésztával és sodrott tortalepénnyel. Gyümölcs: szőlő, alma, körte, narancs, dió; ezzel egyidejűleg sajt. Igen kiváló ás ajánlható a mezőségi sajt, mely pompás puha, édes és vajas; vagy a szepességi ostyeptka[1], mely kissé sós és száraz voltánál fogva, a csemege borok mellé kellemes összhangot képez.

A külföldi sajtokat nem ajánlom, mert sehol a világon annyi kitűnő sajtot nem készítenek, mint nálunk a felvidéken és Erdélyben; de a téves közhit miatt kénytelenek azt idegen hangzású nevekre keresztelve, áruba bocsátani.

Végül a fekete kávét az asztaltól felkelve, a nappali szobában kell felszolgálni, a hol a férfiakat a szivarra gyújtásra is minden esetben fel kell szólítani.

– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.
  1. ostyeptka* = Juhtejből készített, kerekre formázott, sovány, füstölt sajt. (szerk.)