Ugrás a tartalomhoz

A Hét Szakácskönyve/Ételek/Rák "kokó"-val

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A Hét Szakácskönyve

Rák "kokó"-val

ElőszóLevesekLevesbe valókElőételekPástétomokMártásokÉtelekHalakPecsenyékVadhúsokFőzelékekTésztákItalokDesszertekBefőttekSüteményekTartósításÜnnepi ebédekSaláták és díszítésekKülönlegességekUtóirat


Egy fél kiló megmosott finom rizst tegyünk lábasba egy kanálnyi forró zsírban; ha jól átmelegedett, öntsünk hozzá kevés buzgó forró vizet, sót, borsot és zöldpetrezselyem levelét apróra vágva; (csak annyi vizet öntsünk bele, hogy a rizs félig főjön meg, de a szemek egészben és keményen maradjanak.) Azután vegyük le a tűzről és öntsük tálba.

Ha félig kihűlt, üssünk reá egy vagy - ha a tömeg nagyobb - két egész nyers tojást; keverjük ezt jól össze a rizzsel, azután vegyünk néhány szépen megmosott, (e célra összegyűjtött) tiszta egész tojás héját, melyeknek csak a fél végén legyen kis nyílás.

Az elkészített rizskásával tömjük meg a tojáshéjakat és a rákok hátait; tegyük ezeket együtt forró zöldséges és sós vízbe. Mindez igen hamar megfő. Akkor készítsünk hozzá zsíros, zsemlyeszínű rántást, hogy a lé kissé sűrű legyen. Kevés rizst a levélbe is kell tenni.

Ezt lehet rák nélkül is, tojás héjba töltve készíteni. Sőt lehet köleskásával is, éppen úgy kezelve, mint a rizst. Ezt az ételt különösen Miskolc vidéken kedvelik.

– Emma asszony: A Hét szakácskönyve Második kiadás, Budapest 1908.